dinsdag 25 december 2012

Iedereen een vredig kerstfeest gewenst! Waar geloof jij eigenlijk in?

Gaat jouw voorkeur uit naar sprookjes of geloof jij toch in wonderen?

"Recordopbrengst Serious Request" http://www.ad.nl/ad/nl/1421/Nederland/video/detail/3368466/Recordopbrengst-Serious-Request.dhtml 

Ja lieve mensen zo blijkt op kerstavond maar weer eens dat ons kleine landje heel groot kan zijn wanneer het gaat om het steunen van Goede Doelen. Het uit laten komen van dromen, voor mensen, die buiten het leven en kunnen blijven leven, niet eens wensen hebben. Hoe bijzonder is dat? Of kunnen we beter vragen: Hoe bizar is dat? Mensen die in een land wonen waar niets vanzelfsprekend is. Er geen scala aan zorgverzekeringen bestaan? Er zelfs geen zekerheden zijn in de vorm van pensioenen of allerlei zaken waar wij hier in de "beschaafde westerse wereld" ons hoofd over breken? Ja, waar zijn wij in het hier en nu mee bezig?

Wanneer ik terugkijk op de koppen van de kranten de afgelopen 7 dagen, verbaas ik me soms over de onderwerpen: maandag 17 december: "Aantal drankrijders spectaculair omlaag"; dinsdag 18 december: "Politie wint lange strijd van overvaller"; woensdag 19 december: "Metropole Orkest gered met 7 miljoen"; donderdag 20 december: "Bezitter kinderporno moet storten in fonds"; vrijdag 21 december: "Staat voor de rechter om Faro-vliegramp"; zaterdag 22 december: "Gouden Moeders" en maandag 24 december: "Massaal op zoek naar goedkopere zorgpolis".

In watvoor wereld leven we? Wat is het doel en de zin van jouw bestaan? Tijdens deze eerste kerstdag die voor velen in het teken staat van samenzijn. Zelfs de 33ste kerstrede van Koning Beatrix geeft duidelijk aan dat het gaat om Geloof Hoop  en Liefde. De volledige tekst is na te lezen op de hierna volgende link van de trouw van dinsdag 25 december 2012: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3368523/2012/12/25/Tekst-kersttoespraak-2012-koningin-Beatrix.dhtml Daarnaast zal ik er wat stukjes uitlichten, waar iedereen iets mee kan, in het kader van "het Algemeen Belang".

In de toespraak zegt Koningin Beatrix het volgende: 'Laat liefde verbinden, laat hoop doen leven en laat geloof kracht geven.' Daarbij geeft ze aan, dat het inspirerende woorden zijn, die dit jaar in haar familie een bijzondere betekenis hebben gekregen. Het medeleven van velen is hen daarbij tot grote steun geweest. Het volgende stuk is letterlijk overgenomen: "In de wereld van vandaag is eigen vrijheid voor velen het hoogste goed. Mensen moeten zich kunnen ontplooien en mogen hun bestaan zelf vorm geven. Maar zonder saamhorigheid kan een individu zich niet ontwikkelen, verschraalt solidariteit en valt de samenleving uiteen. Er is nu meer dan ooit behoefte aan gezamenlijke waarden als basis voor vertrouwen". Wie sluit zich aan bij deze gedachte?

"In ons land waren gelijkgezindheid en verbondenheid vanouds verankerd in sociaal-culturele verbanden. De verzuiling gaf maatschappelijke zekerheid. Maar die tijd is voorbij en keert niet terug. Toch zien we hoe ook vandaag wordt verlangd naar hernieuwd vertrouwen." Waarom zouden we dit vertrouwen opgeven? Wat weerhoudt ons van het hebben of wanneer dit even weg is geweest verlangen naar opnieuw vertrouwen?

"Vertrouwen kan niet worden opgelegd; het groeit vanuit de gemeenschap zelf. Het vergt geloof in elkaars trouw en betrouwbaarheid. Vertrouwen over en weer maakt de maatschappij leefbaar. Democratie beoogt voorwaarden te scheppen voor regeren op grond van vertrouwen. Onze grondwet geeft burgers gelijke rechten maar vraagt ons ook anderen als gelijkwaardig te aanvaarden en te respecteren. In de rechtsstaat ligt de basis voor een houdbare samenleving. Dit vraagt meer dan regelingen voor bestuur en besluitvorming. Het gaat vooral om aandacht voor elkaars verlangens en meningen èn gerichtheid op het algemeen belang." Wat zorgt er dan voor dat mensen steeds weer opnieuw de fout in gaan? Wetten overtreden en uiteindelijk zichzelf en andere mensen schaden?

"In openheid en tolerantie ligt een belangrijke grondslag voor vertrouwen. Door de eeuwen heen putte onze maatschappij kracht uit de aanwezigheid van mensen met verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Verdraagzaamheid heeft ons land sterk gemaakt. De erkenning van waardigheid en gelijkwaardigheid van een ieder is een wezenlijk element van een vreedzame en rechtvaardige samenleving. In het winnen van wederkerig vertrouwen ligt een voortdurende opgave, in het klein en in het groot." Waarom de woorden in deze alinea volledig op waarheid berusten mag ik na de laatste woorden van Koningin Beatrix weergeven.

"Nederland is altijd open geweest en verbonden met de wereld om ons heen. Meer en meer heeft dit geleid tot wederzijdse afhankelijkheid en betrokkenheid. Het inzicht dat ons eigen welzijn mede afhangt van het leven in andere landen richt de blik naar buiten. Niet in isolement ligt onze kracht maar in saamhorigheid. Dat is de achtergrond van de internationale samenwerking waartoe ons land zich heeft verplicht." Verplichtingen die wanneer we weer eigen verantwoordelijkheid zouden nemen, wel een bijdrage zouden leveren aan betrokkenheid maar ons meteen ook onafhankelijk zouden maken. Waardoor we juist een bijdrage zouden kunnen leveren aan het welzijn van iedereen in Nederland maar daarnaast ook van velen die eigen verantwoordelijkheid dragen in andere landen.

"De Europese gemeenschap heeft welvaart gebracht. Maar er is meer dan geld alleen; bovenal biedt Europa ons vrede. Toch lijkt het of onvrede alles overschaduwt. In de crisis die ons nu treft is een klimaat ontstaan waarin wantrouwen de boventoon voert. Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa niet een vreemde mogendheid is maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. Europa, dat zijn wij zelf. In zelfvertrouwen kunnen wij aan Europese samenwerking blijven bouwen." Ja en nee! Wat is welvaart? Wie vaart er wel bij? Wat is vrede waard wanneer het tevreden zijn ver te zoeken is? Wereldburgerschap met een Hollandse, sociaal, maatschappelijk en culturele inslag?


"Wie trouw is aan zichzelf leeft vanuit eigen overtuiging en idealen. Maar niemand leeft voor zichzelf alléén. Wij zijn ook verantwoordelijk voor elkaars toekomst, toegerust voor het goede met een geweten dat kan leren voorvoelen wat recht is en wat slecht. De aarde, zo zegt een Psalm, heeft God aan de mensen gegeven; en de mensen gaf Hij aan elkaar. De opdracht is anderen te aanvaarden als naasten die zijn zoals wij, mensen met bestaansrecht. In medemenselijkheid ligt de kern van samen-leven. Geloof, hoop en liefde zijn het richtsnoer voor een wereld gegrond op vertrouwen." Mooi, en zeker waar, met name het verantwoordelijk zijn voor elkaars toekomst en luisteren naar ons geweten. Het geweten, wat in ieders hart aanwezig is, de 10 geboden geschreven met het bloed van Jezus Christus, die geboren is met kerst, geleden heeft door onrecht, hebzucht en respectloosheid voor het goede wat hij volledig onbaatzuchtig met de wereld wilde delen, vervolgens uit liefde voor onze zonden gestorven is. Wat zijn wij Hem en Zijn Vader daardoor verschuldigd? Wanneer wordt het tijd om te gaan leven naar de "waarden" die wij uit liefde voor de mensheid hebben meegekregen? Nu!

"Geloof is vertrouwen dat ons leven een zin heeft die uitstijgt boven het alledaagse. Hoop is overtuiging dat de uitkomst goed zal zijn ook al is die niet zichtbaar. Liefde is kracht die ons verbindt met elkaar, die geeft en vergeeft en die haat kan overwinnen." Amen, op één enkele toevoeging na: al is die nog niet zichtbaar. Want wiij kunnen als mensen in de beschaafde wereld, een samenleving die bestaat uit velen die meer dan vermogend zijn, toch wel iets meer doen dan alleen één keer per jaar een bijdrage leveren aan het welzijn van anderen? Welzijn, wat dit inhoudt, tot voor kort een onbegrijpelijk begrip.

"Kerstmis is een feest voor mensen van goede wil. Ooit werd hun 'Vrede op aarde' toegezongen. Die woorden behouden hun waarde, door de eeuwen heen. In dat vertrouwen wens ik u gezegende Kerstdagen toe." Hier sluit ik me volledig bij aan. Daarnaast wil ik mijn bijdrage leveren aan een mogelijkheid om alle mensen de kans te geven echt een bijdrage te leveren aan een vreedzame, liefdevolle, gezonde en rechtvaardige samenleving. Zodat de wereld vanaf dit moment, vanaf 25 december 2012 weer een wereld voor alles wat leeft en iedereen die leeft kan, mag en zal zijn. Wil jij hier jouw steentje aan bijdragen?

Durf te helpen ~ Durf te delen ~ Durf lief te hebben
Dare to help ~ Dare to share ~ Dare to care

Durf te helpen ~ Dare to help
De stichting die het algemeen belang dient.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Voor mensen die hulp nodig hebben (op divers gebied)
Voor mensen die hulp willen bieden (op divers gebied)
Door de economische crisis en daarnaast de 24 uurs economie/maatschappij, zijn we afgegleden naar een ik-cultuur. “Ieder voor zich en God voor ons allen”, luidt het spreekwoord. Deze instelling en het spel van bezit hebben gezorgd voor de start van de crisis.

Durf te helpen ~ Dare to help is een Stichting die
hulpverlener(s) en hulpzoekende(n) samenbrengt.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Voor reclame; beheer van commerciële zaken; advies met betrekking tot het individueel functioneren op het werk; zakelijke administratie; administratieve diensten; bedrijfseconomische advisering; diensten van een boekhouder.
Verzekeringen, financiële zaken; monetaire zaken; makelaardij in onroerende goederen.
Advisering op het gebied van opvoeding; opleiding; ontspanning; sportieve en culturele activiteiten.
Advies met betrekking to relatie vraagstukken; advies met betrekking tot gezondheidszorg; advies op het gebied van hygiëne en schoonheidsverzorging.
Persoonlijke en maatschappelijke diensten verleend door derden om aan
individuële behoeften te voldoen; juridische diensten.


Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Met deze Stichting, willen we bewerkstelligen dat iedereen die noodlijdend is, door ziekte, het verlies van een baan of als gevolg van de economische crisis, een kans krijgt om aan zichzelf te werken.
Wanneer iemand bereid is om aan zichzelf te werken zullen wij deze persoon koppelen aan een begeleider of begeleiders, om de zaken weer op orde te krijgen. De vergoeding voor deze hulp is minimaal en naar draagkracht.
Wanneer iemand zich aanmeldt en gebruik wenst te maken van één van de onderdelen die werkzaam zijn voor Durf te helpen ~ Dare to help, verbindt men zich daarmee tot 100% eigen inzet en commitment en zal men gehoor geven aan de daarvoor gestelde voorwaarden. Blijkt tijdens de begeleiding dat men niet volledig meewerkt, zich inzet of anderzijds onder de voorwaarden uit probeert te komen dan zal de hulp en begeleiding stop worden gezet.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Het concept is gebaseerd op de Pay It Forward formule.
Wanneer een persoon noodlijdend is, of hulp nodig heeft in welke vorm dan ook, vragen we als organisatie of deze persoon zich in eerste instantie in wil zetten, er alles aan wil doen om weer op het juiste spoor te komen. Daarnaast vragen we of deze persoon zijn kwaliteiten en energie in wil zetten om andere mensen te begeleiden en te helpen vanuit eigen ervaring en kunnen.
Ieder mens heeft zijn kwaliteiten, het willen delen van kennis is noodzaak.
Het zonder vergoeding willen delen van kennis en kwaliteiten die specifiek zijn, is iets waar het in Nederland (en vele landen) aan ontbreekt. Wanneer je mensen meerdere dingen kunt leren, zullen er minder uitkeringen aan worden gevraagd, kan men sneller in het eigen onderhoud voorzien en zal iemand ook minder snel in de financiële problemen raken. Dit komt de Nederlandse economie ten goede en zal daarnaast ook een positieve bijdrage leveren aan het welbevinden van iedere inwoner. Hierdoor zal er  minder druk worden gelegd op de gezondheidszorg en zullen andere hulpverlenende instanties minder worden belast.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Fouten worden gemaakt door gebrek aan inzicht en inlevingsvermogen.
Heel veel beroepen worden op dit moment uitgevoerd door mensen die “iets” moesten gaan doen nadat het naar school gaan geen verplichting meer was. Vaak wordt er dan rationeel gekozen, het beroep wat het meeste oplevert. Wanneer iemand lang het werk doet waar niet een vorm van passie in ligt kan dit een negatief effect hebben op het welzijn en welbevinden van deze persoon. Men wordt bij Durf te helpen ~ Dare to help weer met zichzelf in contact gebracht. Natuurlijk kun je fouten nooit uitsluiten, wanneer je er echter iets van leert of opsteekt, geeft het inzicht en daar waar noodzakelijk inlevingsvermogen. Hierdoor zal het incasseringsvermogen van de persoon omhoog gaan en zullen obstakels niet langer een hindernis vormen.
Door mensen bewust te maken, gaan dingen vanzelf en zal er sneller een balans zijn tussen werk en privé, waardoor ziektes verdwijnen. Opgelegd gedrag, veroorzaakt bij veel mensen weerstand. Weerstand is een vorm van onbalans. Wanneer je de weerstand kunt doorbreken, zal de balans terugkeren en wordt het leven, ongeacht het aantal uren waarin men werkt, aangenamer. Stress verdwijnt en andere negatieve emoties zullen niet meer aan de orde zijn. Een persoon die dagelijks het gebeurde loslaat, zich daarnaast ontspant, kan alles aan.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Iets willen bereiken in de nabije toekomst, daar gaat het om en leven in het nu, met in het achterhoofd jouw missie, jouw doel, kortom jouw levenspad. Wanneer je in het leven alles doet wat je wilt, zul je nooit voor het feit komen te staan dat je spijt hebt dat het anders is gelopen. Jij leeft jouw leven en bepaalt dus ook wat je doet. Dit doe je niet alleen op de momenten dat het goed gaat, maar heb je direct of indirect zelf in de hand op de momenten waarop het mis gaat. Tevreden zijn is ok, blijf echter alert.
Je willen blijven ontwikkelen, wanneer je denkt dat je alles al weet, kun je andere mensen dingen leren, waarvan jij onbewust ook weer leert. Stilstand is achteruitgang blijf je daarom altijd ontwikkelen. Van mensen die je in je beleving niets zeggen, leer je het meest. Zij houden je een spiegel voor, tonen jou je grenzen maar ook je valkuilen. Een coach of begeleider kan jou helpen je valkuilen te zien, zodat je ook echt aan jezelf kunt gaan werken. Jezelf ontwikkelen is belangrijk, dit houdt niet in dat je jezelf verandert, maar de mogelijkheid krijgt om je eigen kwaliteiten te gaan zien en wat wellicht nog belangrijker is, gaat benutten.

Durf te helpen.nu ~ Dare to help.nu
Levenswijsheid telt meer dan het diploma wat je op zak hebt. Bij Durf te helpen ~ Dare tot help telt niet alleen dat wat je nu doet of waarvoor je ooit een diploma hebt gehaald. De ervaring die je hebt opgedaan en kunt toelichten is van belang, daar blijft het niet bij. Ook de ervaringen uit je privé situatie tellen mee. Hoe ben je daar mee omgegaan? Wist en voelde je het ook wanneer het niet goed ging en durfde je deze informatie met anderen te delen? Juist deze ervaring en de wijze waarop je het uiteindelijk hebt opgelost helpen de ander.
Durf je jouw ervaring en kracht te delen om een ander te helpen?
Wanneer je je ervaring deelt, kun je heel veel voor een ander betekenen. Jouw kracht en kennis, die je door ervaring hebt opgedaan, kunnen de aanleiding zijn, tot het vinden van herkenning bij de ander. Anders gezegd, de persoon wordt bewust van zijn kracht doordat jij je verhaal en ervaring deelt.

Iedereen die een bijdrage wil en kan leveren aan een liefdevolle, verantwoordelijke samenleving, waarin het woord samenleven centraal staat, is bij deze van harte uitgenodigd te reageren! Pas dan is deze kerst een memorabele en zal 25 december 2012 de boeken in gaan als de dag waarop de wereld voorgoed veranderd is. De dag waarop Hoop, Geloof en Liefde voor eens en altijd regeert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten