maandag 12 augustus 2013

Waarom zou de gulden middenweg de oplossing bieden?

Vandaag weer eens een blog op maandag, die gaat over de zondag en heel veel informatie bevat met linkjes naar andere websites en bronnen.

Zondag, een heerlijke dag, waarbij de zon al vanaf 06.00 uur bij ons naar binnen schijnt. Zondag, een dag waarop veel mensen naar het strand gaan, iets gaan doen waar zij door de druk bezette agenda en verplichtingen van de voorliggende week, niet aan toegekomen zijn. Daarnaast ook een dag, waarop mensen naar de kerk gaan, een moskee bezoeken, familiebezoekjes afleggen en wat nog al niet meer. Hoe ziet jouw zondag eruit? Wat doe jij op zondag?

Wanneer ik op Google de woorden: verplichtingen op zondag intik, krijg ik een overzicht met websites en artikelen te zien die omschreven staan. De top 10 als overzicht volgt nu:
1. http://www.rkvv-westlandia.nl/algemeen/nieuws-algemeen/geen-competitie-verplichtingen-  voor-zondag-1.html;
2.    http://createasmile-a.blogspot.nl/p/een-zondag-zonder-verplichtingen.html;  
3. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12429/Paus-Benedictus-XVI-treedt-terug/article/detail/3392146/2013/02/11/Paus-heeft-nog-enkele-verplichtingen-voor-hij-aftreedt.dhtm;
4.  http://www.kvk.nl/ondernemen/bedrijf-starten/verplichtingen-per-branche/detailhandel-en-ambachtsbedrijven/winkeltijden-wanneer-mag-uw-winkel-open/;
5.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zondagsheiliging;
6. http://forum.windsurfing.nl/viewtopic.php?f=20&p=7287543;
7. http://www.feyenoord.nl/pages/newsdetail/s1/10010000040989-999-10010000000003.aspx;
8.  http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowet--en--regelgeving/arbowet/arbowetgeving.html;
9. http://www.rtlnieuws.nl/economie/merkel-grieken-moeten-aan-verplichtingen-voldoen;
10. http://www.ewtn.com/expert/answers/sunday_mass.htm.

Wanneer je het overzicht bekijkt, zie je, dat dit over uiteenlopende onderwerpen gaat. Waarbij religie 3 keer genoemd wordt, sport en vrije tijdbesteding 4 keer; politiek, regel en wetgeving ook 3 keer. Een mooi overzicht. Eigenlijk heeft dit wel wat weg, van hoe de wereld er op dit moment uitziet. De wereld met al zijn verschillen, diversiteiten en daar een gemiddelde van genomen, de zogeheten gulden middenweg.

De verklaring van de Nederlandse Encyclopedie is als volgt: "gulden middenweg" "Het juiste midden, handelwijze die de beide uitersten vermijdt. Naar de ethische filosofie van Aristoteles, die leert dat een deugd in het midden ligt tussen twee ondeugden." De bron van deze informatie komt van de onderstaande link: http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=303 

Toch heeft het spreekwoord, "de gulden middenweg bewandelen", veel meer verklaringen dan degene die ik hierboven heb genoemd. http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=de%20gulden%20middenweg 1) de gulden middenweg (houden/bewandelen/verkiezen) (= een tussenstand of tussenoplossing verkiezen); Bron De spreekwoorden en gezegden zijn voor het grootste deel afgeleid van Wikiquote: Nederlandstalige spreekwoorden, Nederlandstalige gezegden en Wikipedia: Lijst van Nederlandse spreekwoorden. Op woorden.org is de uitleg ingekort en is herkomst van spreekwoorden en gezegden weggelaten. 2) De Van Dale geeft het zelfs nog mooier weer: handelswijze die uitersten vermijdt. http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=middenweg&lang=nn 3.  Het Wiki Woordenboek omschrijft het als volgt: De gulden middenweg ~ Een wijs en gematigd optreden http://nl.wiktionary.org/wiki/gulden.

Hoe is het eigenlijk gekomen dat men spreekt over gulden? Wanneer ik het woord gulden in op de zoeksite intik,  krijg ik meteen de volgende Wikipediapagina te zien. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden De uitleg is als volgt: "Gulden is de naam van verschillende munteenheden." Allereerst in het Koninkrijk der Nederlanden, in het hertogdom Brabant, in voormalige Duitse staten, in Polen, in Zwitserland en in Brits Guyana. Het woord kan ook iets betekenen, wat van Goud gemaakt is of goudkleurig is. Dat is toch wel een hele andere verklaring, dan de verklaring die mijn moeder mij ooit gegeven heeft, toen ik haar er naar vroeg.

Ik kan me namelijk nog heel goed herinneren, dat ik op vierjarige leeftijd mijn moeder de vraag stelde, waarom een gulden een gulden heette? Mijn moeders antwoord was op dat moment, kort maar krachtig: "omdat het zo is!" Ja, duidelijker kon het niet. Dat er hier geen middenweg was, geen dubbelzijdige uitleg, maar in klare taal verwoord. Dat er geen discussie mogelijk was, begreep ik meteen. Toch zijn zowel de vraag, als het heldere antwoord van mijn moeder, me tot de dag van vandaag bijgebleven. En wanneer ik deze vraag aan verschillende mensen zou stellen, zal dit waarschijnlijk voor heel veel mensen zo zijn. Want, wie heeft er niet teruggerekend en wie rekent er nu toch stiekem ook nog wel eens even terug naar de gulden wanneer hij of zij iets koopt, af moet rekenen, of wanneer er een cadeau wordt gekocht voor een speciale gelegenheid? En komt het omdat we geldbelust, zuinig of zelfs gierig zijn, of omdat de gulden ons een vertrouwd gevoel gaf, wie zal het zeggen? Dat mijn moeder het bij het juiste eind had en de gulden een begrip was, zal duidelijk zijn?

Een begrip, want de gulden is, het grootste deel van mijn leven, de munteenheid geweest, waarmee ik betaald heb, waarmee ik waardevolle spullen heb aangeschaft en waarmee ik spaarde en ja, zelfs sparen kon. En ook nu zullen heel veel mensen zich bij mijn verhaal aan kunnen sluiten. Maar waarom was of is de gulden nu eigenlijk zo'n begrip? De volgende Wikipedia link geeft weer een helder overzicht.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_gulden Daarnaast heb ik ook een aantal specifieke onderdelen opgenomen waaruit duidelijk wordt, wat de Nederlandse gulden op "waarde gebied" betekende.

"De gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 een Nederlandse munteenheid en wettig betaalmiddel. Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de munteenheid EMU, de euro. De waarde van de gulden was 0,453780216 euro."

Maar wat zou waarde zijn zonder een stukje geschiedenis?
"De benaming gulden komt van  gulden florijn (Gouden florijn) genoemd naar de Florentijnse munt fiorino d'oro. Daarmee is ook de herkomst verklaard van het sindsdien gebruikte valutateken ƒ of de letter f of de letters fl voor de gulden. In 1378 kwam de Hollandse gulden van graaf Willem V in omloop. Daarna voerden verschillende vorsten en heersende edellieden hun eigen gulden in. De naar keizer Karel V genoemde munt werd carolusgulden of carolus genoemd. Na de gouden carolus van 1521 kwam in 1582 de zilveren carolus, die tot 1680 gold als (eerste) eenheidsmunt voor de Zeventien Provinciën. Deze munt was de eerste met een 'kop' (van de keizer). In 1694 kwam de generaliteitsgulden in omloop, met de Nederlandse maagd-met-lans. Vanaf 1818 (koning Willem I) zijn voor elke Nederlandse vorst of vorstin guldens geslagen, met een portret omcirkeld door de tekst 'koning(in) der Nederlanden'. Ook werd in 1818 het kantschrift God zij met ons ingevoerd."

Hoe zou God denken over waardevermindering en wie raakt dit dit het hardst? "In 1949 besloot minister Piet Lieftinck tot devaluatie van de Nederlandse gulden met dertig procent, kort nadat het Engelse pond sterling met 30% was gedevalueerd.[3] De aanleiding voor de devaluatie werd door Lieftinck op 20 september 1949 zelf gegeven: 

'Koerswijziging is gunstig voor de gulden. De regering heeft besloten het Engelse percentage (30%) aan te houden. De Nederlandse diensten ... mogen niet te duur worden. Als we dat niet zouden doen zou er een loon- en prijsslag volgen met risico’s van grote werkloosheid. Devaluatie vraagt offers: flinke prijsstijgingen ivm duurdere import uit de VS. Die invoer zal dus moeten inkrimpen tot herstel van betalingsbalans... Voordeel zit in de verruiming van handel.'[4]" 

Wanneer je het gehele stuk op Wikipedia leest, zul je zien, dat het goed ging met de economie en dat de Nederlandse bevolking weer op adem kwam. En er volgt nog veel meer, wat je daar ook allemaal na kunt lezen. 

Dat de geschiedenis zich keer op keer herhaalt, zowel op positief maar met name op minder positief gebied, lijken we niet meer te kunnen ontkennen. Want in feite komt het erop neer, dat met de komst van de euro, de waarde van het geld opnieuw gedevalueerd is. Alleen is dit niet op deze wijze verwoord. Toch zijn er heel veel mensen die graag terug willen naar de Gulden. http://petities.nl/petitie/wij-willen-de-gulden-terug Deze site is na 159 handtekeningen echter gesloten. Toch komen er steeds weer nieuwe initiatieven bij. Op Facebook en Twitter zijn er zelfs hele items aan gewijd. Maar waarom zouden we terug willen naar de gulden. Vanwege de goede tijden, de waardevastheid of omdat het begrip ook letterlijk in het menszijn verweven is? Omdat het woord gulden niet alleen een woord was, maar uiteindelijk ook een vertrouwd gevoel bij de mensen tot stand bracht. Alsof het een stukje van de Nederlandse identiteit en persoonlijkheid vormde?  

Hoe lang zal God nog met de mensheid begaan blijven, wanneer we blijven oordelen, de verschillen steeds groter maken, en de waarde van het geld af laten hangen van hen die iets in de melk te brokkelen hebben? Alsof met geld werkelijk alles te koop is of vergoelijkt kan worden. Zou dit zo zijn? Zou met geld alles vergoelijkt worden? En wat betekent het woord vergoelijken nu eigenlijk http://www.encyclo.nl/begrip/vergoelijken Vergoelijken: verbloemen, verhelen, verschonen, verzachten, goedpraten, wegredeneren, minimiseren, verontschuldigen. Wanneer je deze verklaringen en betekenis van het woord vergoelijken bekijkt, lijkt het er veel op dat dit het geval is of toch niet? En wat maakt het uit, zou je nu kunnen zeggen? Ja, wat maakt het uit? De waarheid mag niet aan het licht komen, wie dit wel doet loopt het risico om aan de schandpaal genageld te worden. Zijn we in de omgekeerde wereld beland of is dit ook weer een herhaling van de geschiedenis? 

Zouden de krantenkoppen van het AD de Dordtenaar over de afgelopen 8 dagen wellicht weer een stukje duidelijkheid bieden? Laten we maar eens kijken, startend met die van Vrijdag 2 augustus: "Werknemer zet geen tandje bij in crisistijd; 25-minners en 45-plussers voelen geen druk; Zaterdag 3 augustus: Bonden: ontslaggolf bedreigt thuiszorg; Preventief banen opzeggen mag van het UWV; Maandag 5 augustus: Begrafenis op kosten staat neemt fors toe; Geldnood ouderen belangrijkste reden stijging; Dinsdag 6 augustus: Aantal burenruzies stijgt flink;  Verwarde mensen in de wijk zorgen voor problemen; Woensdag 7 augustus: Ministeries geven 472 miljoen euro onrechtmatig uit; 'Boekhouding bij rijk is warboel'; Donderdag 8 augustus: Blunder op blunder na roof in Kunsthal; Beveiliging ontdekt diefstal pas na 5 kwartier; Vrijdag 9 augustus: Nepkleding niet meer beboet; Douane ziet overtreding door vingers wegens te veel rompslomp;  Zaterdag 10 augustus: Nepaankoop doeken op nippertje mislukt; Undercoveroperatie Roemeense politie, Deal : 50.000 euro voor Picasso en Matisse, Verdachte vlak voor de verkoop getipt en Maandag 12 augustus: Verzekeraars stuiten op steeds meer fraude; Vooral autoschade wordt verzonnen of aangedikt".

Wat zou er gebeuren wanneer we weer eens open kaart gaan spelen met ons allen? Met een schoon geweten verder gaan en verder leven, kan dat? Iedereen vrij van geheimen, van stiekeme acties en dingen die het daglicht beter niet zouden kunnen zien, zouden kunnen verdragen? Is dit nog mogelijk, zou dit nog lukken? Zou ieder mens bereid zijn, om toe te geven, waar zijn of haar eigen fouten liggen? Zonder naar de ander te kijken of zelfs maar naar de ander te wijzen? Dan is het over met het vergoelijken: verbloemen, verhelen, verschonen, verzachten, goedpraten, wegredeneren, minimiseren, verontschuldigen. Dan wordt men zelf weer verantwoordelijk gehouden en geacht! Zou dit de oplossing bieden voor alle pijn, leed en verdriet? Mogelijk zelfs een nieuwe start, voor iedereen die en alles wat leeft mogelijk maken?

Wie is bereid om het erop te wagen? Wie durft te helpen? Wie wil, zijn of haar inzet tonen, om zo een bijdrage te leveren aan een gelukkig en gezond leven voor zichzelf, iedereen die en alles wat leeft? Wat daarbij minstens net zo belangrijk is: Wil jij weer delen, want jij weet toch net zo goed als ik dat dit de enige manier is om zelf gelukkig te zijn? Wil jij reageren? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten