Wat is de waarheid, voor iemand die leeft in de wereld van vandaag? Wat is de waarheid, voor iemand die zich tot doel heeft gesteld, om te leven, volgens de standaard die als norm wordt gezien door de mensen die leven volgens de voorwaarden van de 24-uursmaatschappij? Ken jij de waarheid, of ervaar jij de waarheid op basis van de dingen die je hoort, ziet, ruikt, proeft, voelt, denkt, kortom ervaart? En is deze ervaring dan gebaseerd op jouw eigen beleving, of deels door de beleving van de mensen om jou heen, wat er gezegd wordt in de media, wat er op onderzoeksites vermeld wordt of niets van dit alles? Ja, niets van dit alles klinkt natuurlijk vreemd, zeker omdat ik schrijf over eigen beleving.
Maar hoe goed ben jij in staat, om iets te beleven en ervaren, wanneer er duizend en één dingen zijn waar jij aan moet denken, waar jij mee bezig bent, waar jij verantwoordelijk voor bent of je verantwoordelijk voor voelt? Heb jij hier al eens stil bij gestaan? Hoe bewust ben jij, van het feit dat je de dingen zelf beleeft, in deze 24-uursmaatschappij? En ben jij je daar bewust van, of ga en sta je al heel lang in de automatische piloot? Wat ik daarmee bedoel, zal ik aan de hand van een heel simpel voorbeeld aan je voorleggen.
Stel dat je 's-morgens opstaat en je gebruikelijke rondje doet. Je gaat als eerste richting de badkamer of het toilet om te plassen, daarna was je je handen, ga je naar de keuken om je ontbijt klaar te maken en eventueel je lunch voor die dag op het werk. Je ontbijt en doet de lunch vast in je tas, vervolgens ga je terug naar de badkamer om je te wassen, aan te kleden en na je tanden te hebben gepoetst, vertrek je met je tas, je sleutels, telefoon en andere spullen naar je auto, richting je werk.
Door een verbouwing in je huis is er ineens een verstoring in je gebruikelijke rondje. Je slaapt ergens anders, hoe zal dan jouw ochtendritueel verlopen? Doe je dit op dezelfde manier omdat je dit gewend bent en als prettig ervaart, of doe je niets van dit alles en neem je nu zelfs je tijd voor alles wat gebruikelijk als vanzelfsprekend binnen een bepaalde periode geregeld is? Waar laat jij je door leiden, door wat je gewend bent (was) te doen, door wat je altijd doet (deed) of door waar je naartoe gaat (ging)? Dan zal een verstoring als deze, jou niet echt veel moeite kosten. Dat wil zeggen, je handelt vanuit je vermogen op dat moment. Je handelt, omdat het even niet anders is en je de situatie neemt zoals hij is, omdat het niet anders kan.
Weet je hoeveel mensen er voorafgaand aan een mogelijke verstoring al volledig in de war zijn, van slag of sommige zelfs compleet van het pad af? En is dit voor jou raar, vreemd of ondenkbaar? Heb jij hier totaal geen last van? Dan ben je een gelukkig mens, dan zul je ongetwijfeld al behoorlijk wat ervaren hebben, ben je zeer flexibel, of zie je wat werkelijk belangrijk is in het leven. Dat dit laatste eigenlijk de manier is om met elke situatie om te kunnen gaan, zal nog niet iedereen meteen beseffen of begrijpen. Dat je je door het ervaren van verschillende situaties, of het verkeren in diverse omstandigheden, hiervan bewust wordt, is een logisch gevolg. En denk dan niet meteen aan ernstige dingen, de combinatie van minder leuke, vervelende, maar ook leuke en mooie ervaringen, zorgen ervoor, dat de balans nagenoeg altijd herstelt. Nagenoeg, mits, wanneer, ja deze woorden zijn nodig, omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Een veel gehoord gezegde, "Waar rook is is vuur", geeft al te kennen dat we als mens snel geneigd zijn om het negatieve te geloven. Rook en vuur, wordt namelijk in eerste instantie niet geassocieerd met positief nieuws. Daarnaast zit het in de menselijke aard om bewijzen te willen zien, voor we werkelijk geloven dat iets is zoals het is. Raar eigenlijk, want wie heeft zichzelf weleens afgevraagd waarom een roodborstje, anders fluit en zingt dan een merel, een koe loeit en een schaap blaat? Zou het zijn omdat hier geen mensenlevens mee gemoeid zijn, of gewoon omdat het er niet toe doet en er daarnaast ook geen geld of waardeoordeel aan gehangen hoeft te worden?
Want eerlijk is eerlijk, wanneer iets er niet toe doet, zal er ook weinig of geen aandacht aan besteed worden! Tenzij iemand ineens met een "lumineus" idee komt, waardoor het er wel toe doet. Nou op dat punt zijn we nu aangekomen. Want, iedereen die en alles wat leeft doet er toe. En niet omdat ik dat vind, maar omdat het zo is. Wanneer we dat weer gaan beseffen en begrijpen, worden we ons er vanzelf bewust van. Of is dit te simpel gezegd en geschreven? Het woord Alumni is een afgeleide van het woord lumineus. Wanneer je de betekenis of de uitleg van het woord bekijkt, zie je dat het volgende: "Een alumnus (mv alumni, vr alumna) is een afgestudeerde, oud-student van een universiteit of hogeschool. Het woord is afkomstig uit het Latijn en betekent 'leerling' of 'kwekeling'." De volledige tekst is na te lezen op de volgende link:
Stel je nu eens voor dat de student, die iets geleerd heeft, zich gespecialiseerd heeft op een bepaald vlak, te maken krijgt met volstrekt andere situaties, dan de situaties, die omschreven zijn in zijn vakgebied. Zou hij dan zo lumineus zijn om zelf te kunnen bedenken hoe het ook anders zou kunnen, of zou hij zich gaan verdiepen in eerder gedane onderzoeken, onderzoeken die hiervan afgeleid zijn, of vindt hij gewoon zelf opnieuw het alom bekende "wiel uit"? Wie zal het zeggen? De persoon die door "schade en schande", zelf bewust wordt? En zou dit komen omdat hij (of zij) zelf ervaart dat iets is zoals het is? Ongeacht of deze persoon gestudeerd heeft, of simpelweg zijn (of haar) boerenverstand gebruikt! De volgende link http://www.encyclo.nl/begrip/Door%20schade%20en%20schande%20wordt%20men%20wijs maar ook de daarin genoemde link http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_2058.php geven wel een zeer bijzondere uitspraak weer.
"1980. Door schade en schande wordt men wijs.
Deze gedachte werd in het lat. uitgedrukt door eventus stultorum magister est; mlat. stultus damnatus maiori cedit honori. Het spreekwoord komt in het Mnl. nog niet voor; wèl de verbinding scade ende scande naast sonde ende scande. Het eerst vindt men het spreekwoord bij Campen, 17: Men moet wys worden, het sy met schade oft met schande; Servilius, 252*: Men moet leeren met scade of met schande; Sart. I, 4, 52: Men leert niet dan met schade of schande; Goedthals, 57; Idinau, 173; Cats II, 280:
De schade die men lijt, de schande die men vreest,
Maeckt plompe sinnen sneegh, en wet een domme geest.
De Brune, 327; 477; Tuinman II, 174: Men moet leeren met schade, en met schande; Adagia, 48: Met schande ofte met schaede worden wy weys, quae nocent docent; Harreb. II, 240; Afrik. deur skade en skande word mens wys; Suringar, Erasmus CXI; Wander IV, 44; voor Zuid-Nederland vgl. Antw. Idiot. 1059: ge moet leeren met schade of met schand; fri. me moat leare mei skea en mei skande."
Dat iemand pas weet, wanneer hij (of zij) dit zelf ervaren heeft, kan nu niet langer meer ontkend worden. Schade en schande, zijn onlosmakelijk verbonden, evenals oorzaak en gevolg. Dat dit in feite de grondbeginselen zijn waar we het mee moeten doen, zal iedereen vanzelf ontdekken. En zo zijn we weer terug bij de grondbeginselen, de basis of de fundering van ieders bestaan. Hoeveel regels en wetten er ook bedacht of verzonnen worden, hoeveel mensen er ook geschoold en gestuurd worden om de structuur door te voeren. Wanneer deze structuur in strijd is met wat goed en kwaad is zal "het oozaak en gevolg principe" ervoor zorgen, dat er nooit een echte fundering zal zijn. Door het menselijk brein te manipuleren, en ervoor te zorgen dat mensen zelf stoppen met denken, zullen er nooit oplossingen gevonden worden, creëert men van kwaad tot erger. Tenzij we inderdaad weer vanuit liefde gaan handelen, denken en doen, vanuit liefde gaan regeren.
Wanneer we ons weer volledig door ons hart laten sturen, is het onmogelijke ineens weer mogelijk. Kunnen we meer dan wie of wat maar ook, omdat het ons gegeven is. Een eigen wil, met daarbij de 10 geboden, die bij ieder van ons in het hart geschreven staan. Leven volgens de regels van de natuur, met dat wat God ons gegeven heeft en waar iedereen gebruik van kan en mag maken, omdat het goed was en nog steeds goed is. We weten alles, de kennis zit in ons allen, mits we ons open stellen voor dat wat goed voor iedereen die en alles wat leeft is. Wanneer we dit beseffen, kunnen we verder, zal de waarheid niet langer iets zijn waar naar gezocht moet worden. Zal de wetenschap, het weten zijn.
De koppen van het AD de Dordtenaar over de afgelopen zeven dagen bewijzen ons ook dit keer weer, dat angst nog steeds regeert en de liefde nu meer dan ooit welkom is. Ik citeer daarom alleen degene die een stapje vormen in de goede richting en geef aan waarom. Startend met de krant van Donderdag 24 oktober: "Dansen nu ook jongensding; Door het succes van So you think you can dance gooit iedereen de heupen los"; Dansen is goed voor de mens, geeft mensen een mogelijkheid om zich te uiten op de manier die het best bij hen past. Vrijdag 25 oktober: "'NSA tapte 35 wereldleiders af'; De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft liefst 35 wereldleiders afgeluisterd"; Wanneer wereldleiders naar eer en geweten handelen, dan zal er niets ontdekt worden wat het daglicht niet kan verdragen. Alles wat in strijd is met de 10 geboden, evenals zaken die op enige wijze schadelijk zijn voor de mensheid in zijn totaliteit, zullen uiteindelijk aan het licht komen. Ieder mens zal zijn (of haar) eigen verantwoordelijkheid weer moeten dragen en nemen.
Zaterdag 26 oktober: "'Ook in de bijstand kun je heus wel goed eten'; Robert Kranenborg Magazine"; Een hele mooie gedachte en ook waar wanneer je onlangs de uitzending van Tegenlicht: genaamd "Mensen van nu" hebt gezien. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/mensen-van-nu.html Het feit dat de er nog bedrijven zijn die eten weggooien en zich niet realiseren dat hier veel mensen gelukkig mee kunnen worden gemaakt, zal dankzij de televisiemakers van dit programma snel veranderen. Daarnaast zullen hebzucht, eigenbelang en materialisme, snel tot het verleden behoren. Maandag 28 oktober 2013: "Explosieve stijging van cyberaanvallen; Staatsveiligheid sinds 2010 tien keer in geding"; Hoewel het nu wellicht nog iets "te vroeg is" zal iedereen binnenkort begrijpen dat geheime gegevens, vermogen en bezittingen leiden tot lasten. Lasten, omdat mensen die geheimen, vermogen en bezittingen hebben altijd een prooi kunnen vormen, voor hen die dit niet hebben, of denken minder te hebben, zich minderbedeeld voelen.
Dinsdag 29 oktober: "Kabinet rekent zich (te) rijk: De 1 miljard euro extra inkomsten die het kabinet denkt binnen te krijgen door ondernemers een voordeeltje te bieden, is waarschijnlijk een misrekening"; Een voordeeltje voor ondernemers die tot meer koopkracht zou kunnen leiden, is een mooi gebaar. Wanneer er werkelijk rekening gehouden wordt met de ondernemer en personen achter een onderneming, door de vaste lasten te verlagen, alleen regels en wetten in te voeren die het het algemeen belang dienen, zal er weer geld uitgegeven worden. Dit leidt naast tevredenheid ook tot het stimuleren van de economie, in de breedste zin van het woord.
Woensdag 30 oktober: "Recordboete Rabobank: Rabobank moet een recordbedrag van 774 miljoen euro betalen voor fraude met rentetarieven"; Oorzaak en gevolg principe geldt al jaren en wordt hier in de ogen van velen duidelijk zichtbaar. De Rabobank, een bank die "Groot geworden is door klein te blijven", kan door het inlossen van "de schuld", opnieuw de juiste koers gaan varen. Piet Moerland is vertrokken, hij heeft de schuld op zich genomen als bestuursvoorzitter. Hij geeft aan het onacceptabel te vinden dat de Rabobank (waarmee hij zich jaren geïdentificeerd heeft, en wat tevens geldt als stelling voor de Rabobank) dit soort gedrag vertoont. Hij biedt zijn welgemeende excuses aan en veroordeelt deze onacceptabele manier van handelen. Wanneer de mensen en bedrijven, die door dit onrechtmatig handelen de dupe zijn geworden, een tegemoetkoming zouden kunnen krijgen, zal de schuld werkelijk ingelost worden. En daarnaast zullen respect, oprechtheid en betrouwbaarheid weer de kernwaarden van de Rabobank zijn. Door het inzetten van extra mensen om mogelijke problemen van mensen en bedrijven op te lossen, i.p.v. vestigingen te sluiten en te saneren, zal het vertrouwen terugkeren en kan de naam Rabobank in ere hersteld worden.
Donderdag 31 oktober: "Schatrijke weldoener vreest voor veiligheid; Einde aan anonieme giften; Schatrijke Nederlanders vrezen voor hun veiligheid als vanaf 1 januari openbaar wordt hoeveel geld zij schenken aan goede doelen. Zij gaan in gesprek met het kabinet, in de hoop dat doneren via een vermogensfonds ook in de toekomst zo anoniem mogelijk kan gebeuren." Bijzonder of toch een beetje vreemd? Wanneer iemand te boek staat als weldoener, dan zal deze persoon in de ogen van velen gezien worden als een "goed mens". Iemand die wil delen, iemand die de ander iets gunt. Hoe bijzonder dat deze persoon zich daardoor minder veilig voelt. Of hier ook mensen bij zitten die op de Quote 500 lijst staan, wordt niet genoemd. Maar ook nu geldt dat het geven vanuit het hart, met oprecht intentie nooit veroordeeld of beoordeeld zal worden. Wanneer het schenken uit belastingtechnisch opzicht wordt gedaan, iemand bijvoorbeeld bestuursvoorzitter is van een Stichting en daar ook nog een salaris of percentage van ontvangt, wordt het natuurlijk een kwestie van belangenverstrengeling. De vraag is of je dit moet willen. Of jij open kaart wilt en durft te spelen. Eerlijkheid duurt het langst! Waarom geheimzinnig doen wanneer het doel goed is en je dit met de meest oprechte intenties doet?
Daarnaast bestaat er een website The Giving Pledge genaamd. De link heb ik even bijgesloten:
http://givingpledge.org/ Wanneer je deze website bezoekt, zie je naast de namen ook een foto van de betreffende personen, een kort stukje en daarnaast een omschrijving, brief gericht aan de oprichters van deze Stichting. Waarom geheimzinnig doen? Waarom je eigen motivatie niet toegeven? Waarom angstig zijn wanneer je iets goeds doet?
Wanneer de Stichting Durf te helpen ~ Dare to help, daadwerkelijk van start gaat, is alle publiciteit welkom, zal iedereen die hieraan doneert en zich hierbij aansluit, zichtbaar zijn. Dit is o.a. een voorwaarde om samen met Dth te kunnen helpen, om dat te doen, wat nodig is. Het gaat daarbij niet om mij, of jou, of één persoon in het bijzonder, het betreft het algemeen belang, dat wat nodig is, om de wereld weer een plaats voor iedereen die en alles wat leeft te kunnen laten zijn. Een wereld, die gebaseerd is, op wederzijds begrip, respect en acceptatie. Een wereld, waarin iedereen weer zichzelf is, kan en mag zijn. Een wereld waarin iedereen weer verantwoordelijk is en ook verantwoordelijkheid neemt. Een wereld waarin de waarheid spreken, hiernaar handelen, door open en eerlijk te zijn van het allergrootste belang is.
Mijn motto daarbij is:
* Je kunt nooit iets van iemand verwachten, tenzij je het aan hen vraagt en zelfs dan nog niet eens.
* Leef vanuit je hart en doe dat wat mogelijk is.
De uitspraak van Mahatma Ghandi: "Be the change you want to see in the world", sluit daar naadloos bij aan.
Durf jij te helpen? Je mag reageren of mij een mailtje sturen.
|