woensdag 2 oktober 2013

De 10 G's, die ons leven volledig beheersen, ken jij ze al?

Geloof, geluk, gezondheid, gezag, gevoel, geld, gave, geweten, gedachten en geduld en er zijn er natuurlijk nog meer, maar hier start ik mee omdat deze de meestgenoemde zijn. Woorden die allemaal betrekking hebben op een mensenleven, de wijze waarop je als mens omgaat met jezelf, de ander, iedereen die en alles wat in jouw omgeving is. De woorden, die erbij horen of als tegenovergestelde gelden, voor alles wat deze woorden betekenen en waar deze woorden voor staan.

Geloof en vertrouwen, het tegenovergestelde van angst en twijfel. Geluk, groot of klein, een begrip, voor de één dichterbij dan voor de ander en iets wat iedereen op geheel eigen wijze ervaart. Gezondheid, voor jou vanzelfsprekend, voor de ander iets waar volop aan gewerkt moet worden om dit te bereiken of zelfs iets wat nooit bereikt zal worden, maar is dit ook werkelijk zo? Gezag, iets wat heel veel mensen ervaren als noodzakelijk, omdat de angst voor dat wat onjuist is, onjuist voelt, zonder gezag bij veel mensen leidt tot het aanzetten tot onrechtmatig handelen. Gezag een dubbel begrip, omdat het voor de één leidt tot een veilig gevoel en voor de ander juist leidt tot opstandig gedrag, doordat het een gevoel van vrijheid en vrij zijn, in de weg staat.

Gevoel, iets wat te maken kan hebben met tast, met aanraking, daarnaast iets ongrijpbaars is omdat het iets in de mens definieert waar maar weinig mensen grip op lijken te hebben. Geld, dat waar de wereld om draait en waarvan lijkt dat dit er nooit genoeg is. Geld, iets wat de mens mens maakt, of het tegenovergestelde ervan, leidt tot onmenselijk gedrag en handelen. Dat de uitvinding van geld, een waardemiddel heeft geleid tot zowel menselijk als onmenselijk gedrag en handelen kunnen we niet langer meer ontkennen.

Gave, een gave, iets, wat net als een gevoel, ondefinieerbaar is en lijkt, waarbij niemand weet, of lijkt te weten waar dit vandaan komt. Wanneer je dit wel weet, en daadwerkelijk benut, zal het aangeboren talent zich als vanzelf onderscheiden van iedere persoon die iets probeert, doordat het hem of haar is aangeleerd. Een gave, een gift, een cadeau wat mensen onderscheidt, zonder waardeoordeel, zonder blik des aanziens, zonder verwachtingen, zonder reden. Omdat het bij je past, bij je hoort als persoon, omdat het jou bijzonder en uniek maakt.

Het geweten, wordt vaak gezien als een zwaar begrip, wat evengoed gewichtloos zou kunnen zijn wanneer we hier weer naar handelen. Door te luisteren naar het geweten, zal ieders leven weer volwaardig zijn. Volwaardig, doordat we weer doen wat bij ons past, wat ons past, wat bij ons hoort. De waarheid spreken, handelen naar eer en geweten, op elk moment en in iedere situatie. Het geweten, een orgaan, onzichtbaar, niet aanwijsbaar, altijd aanwezig, heeft een controlerende en corrigerende functie. Door deze laatste twee functies, is het van invloed op ieders algehele gezondheid en geluk.

Gedachten zijn woorden, die een mens kunnen helpen, de dingen te doen, die goed voor hem (of haar) zijn. Gedachten zijn ook woorden, die een mens kunnen schaden, door de dingen te doen die minder goed, of zelfs slecht voor hem (of haar) zijn. Kortom, gedachten zijn woorden, die zorgen voor de balans, disbalans of zelfs onbalans. Gedachten, zijn daardoor altijd van invloed, op ieders vermogen of onvermogen. Ze leiden mensen af, waardoor deze niet meer (in staat zijn) naar hun gevoel (te) luisteren. Gedachten als stoorzenders, om mensen van zichzelf te verwijderen, te vervreemden en ervoor te zorgen, dat mensen niet meer zichzelf zijn. Dat geestverruimende middelen en geestverdovende middelen hierop van invloed kunnen zijn zal iedereen begrijpen. Hier kom ik in een eerstvolgend blog graag op terug.

Geduld, iets wat eigenlijk bijna niemand meer heeft, in een wereld die gedreven wordt door geld. Waar gezondheid, geloof en gevoel, naast elkaar staan en gezag, geluk en gedachten, ons volledige leven beheersen. Zodanig, dat we de gave, die we allemaal bezitten, om te luisteren naar ons geweten, vergeten te benutten. De gave, die we naast ons talent, allemaal binnen handbereik hebben, mits we weer gaan doen wat bij ons past. Tijd voor onszelf vrij maken hoort daarbij. Tijd, en 100% aandacht. Een moment voor jezelf, iedere dag, zodat je weer in staat bent, om in contact te komen met jezelf. Want dit is wat nu echt nodig is, om de balans in de wereld te herstellen. Niet uit eigenbelang maar uit onvoorwaardelijke liefde.

Weet jij eigenlijk wel wat onvoorwaardelijke liefde betekent? Hoe belangrijk dit is en hoe je dit kunt bereiken? Dat is de vraag, die heel veel mensen zichzelf vandaag de dag stellen. Niet omdat het moet, maar juist omdat het nodig is, zodat zij zich ook weer gelukkig en vrij kunnen voelen. Vrij om lief te hebben, vrij om zich geliefd te voelen en vrij om geliefd te zijn. Waar zou dit beginnen, weet jij het?

Ik ga even terug naar, maandag, een aantal weken geleden. Een maandag die ook net als deze week het begin van de week ingeluid heeft. Een nieuwe week, nieuwe indrukken en nieuwe kansen, na een weekend waarin ik weer de nodige, bijzonder mooie ervaringen en herinneringen, heb opgedaan. Mooie momenten, om mijn goede gevoelenscollectie uit te breiden. Ja Robin, dank je wel nogmaals, voor alle wijze NLP lessen. Goede gevoelens, die ieder mens zo nu en dan wel eens  kan gebruiken, want niet alle dagen gaan zoals gepland, zoals gewild of zoals je van te voren bedacht hebt.

En we blijven nog even bij de maandag van een aantal weken geleden. De dag die al vroeg begon, stralend, met het zonnetje en een mooie blauwe lucht, vergezeld van wat wolkjes, die langzaam aan het totale luchtruim overnamen. Toen ik eindelijk zover was om de boodschappen te gaan doen, voor vertrek nog even de vaat weg wilde ruimen, werd ik nogmaals geconfronteerd met het tijdelijke van alles. Want iets bezitten is een luchtspiegeling, tijdelijk, niet om vast te houden. Dit geldt voor materiele zaken, maar ook voor mensen en dieren. Wanneer je dit beseft, kun je er maar het beste van genieten wanneer het er is, het liefhebben of koesteren, zolang je de gelegenheid krijgt, in de wetenschap dat alles eindig, maar daarnaast ook oneindig is.

Want wat gebeurde er: De mok, die ik van mijn schoonmoeder heb gekregen, viel uit mijn handen, op de rand van het bord, die mijn moeder mij in 2008 voor mijn verjaardag cadeau had gedaan. Het laatste verjaardagscadeau wat zij mij gaf. Een servies, waarvan inmiddels vandaag het tweede bord gesneuveld is. En alleen doordat ik afgeleid was, mijn aandacht niet voor 100% bij dat wat ik deed. De tekst op de mok die ik van mijn schoonmoeder kreeg sprak daarbij nog het meest: "LOVE ~ I love you forever".



Alsof iets of iemand, mij door het breken van het bord, in combinatie met de boodschap op de mok, nogmaals wilde laten inzien dat liefde onvoorwaardelijk is en hoe belangrijk aandacht is. Aandacht voor alles wat je doet, aandacht voor de mensen waarvan je houdt, aandacht voor alles waar je mee bezig bent. Hoeveel mensen zijn er zich nog bewust, van het feit, dat het hebben van 100% aandacht, het meest belangrijke is in een mensenleven. Het hebben van aandacht, onvoorwaardelijk. Aandacht voor dat wat je doet, voor de mensen waarvan je houdt, maar ook voor jezelf. Want hoe kun je ergens mee bezig zijn, met iets of met andere mensen, wanneer je niet 100% jezelf bent of kunt zijn? Hoe zou je de ander aandacht kunnen geven, wanneer jij niet bij jezelf bent?

Dat iedere gemoedstoestand en alle G's daarbij meespelen, zul je ongetwijfeld begrijpen. Dat je meer kunt hebben, wanneer je vrolijk bent en dan ook meer energie hebt, snapt ook bijna iedereen. Hoeveel invloed de omgeving en iedereen die om je heen is, daarop heeft, verschilt ook weer per persoon. Want ieder mens, heeft zijn of haar eigen grenzen. Ieder mens, kan de nodige hoeveelheid stress, bemoeienis van de ander, invloed van buitenaf of zelfs innerlijke onbalans aan. Tot er op een gegeven ogenblik iets barst. Wanneer je je als mens dan bewust bent, van het moment en datgene wat dit veroorzaakt heeft, kun je verder. Kun je aan jezelf gaan werken, of ervoor kiezen, om de ander hierin te betrekken, door aan te geven wie hier de schuldige en wie hier het slachtoffer is. Dat dit alleen werkt, wanneer je dit als mens zelf ontdekt, zul je wellicht begrijpen, wanneer het zover is. Dat dit ook echt nodig is, om verder te kunnen, is iets wat voor ieder mens geldt. De bekende spiegel, waarin je jezelf ziet, en bij het zien van het spiegelbeeld zegt of je van jezelf houdt of het tegenovergestelde ervan. Want hoe raar het ook klinkt de invloed van de ander, heeft effect op jou, doordat jij dit toestaat.

En omdat  ook de betreffende dinsdag, die daarop volgde, weer de nodige ervaringen meebracht, noem ik deze ook nog even. Een dag die voornamelijk in het teken stond van regen, veel regen, en mede door het weer een totaal andere dag dan de maandag. Een dag voor de klusjes in huis, een dag waarbij de afspraak die ik heb staan komt te vervallen. En juist daarom een dag waarop alles anders gaat dan gepland. Dit mij in tegenstelling tot andere dagen waarop de planning ineens wijzigt, aanmoedigt tot het aanpakken van de dingen die ik voor me uit heb geschoven. Heerlijk! De avond loopt in eerste instantie weer volgens de planning, tot het moment waarop er bezoek komt en er voor mij nogmaals een mooie verrassing volgt. Wanneer de dag dan werkelijk eindigt, voel ik dankbaarheid en blijdschap. Wat ben ik blij dat ik dit leven mag leiden.

En, ja omdat ik toch begonnen ben met geschiedenis schrijven, doe ik deze er ook nog maar meteen achteraan. De woensdag die week, start met regen. Op het moment dat ik de deur uit stap, en in de auto de ruitenwissers hypnotisch heen en weer zie gaan, komt het dankbare gevoel van gister weer naar boven. Terwijl ik mijn auto bij de markt parkeer, merk ik ineens dat het droog is, waardoor ik de boodschappen zonder de paraplu uit te klappen, zo naar de auto kan brengen. Nog even langs huis, om het e.e.a. in de koelkast te doen en dan 's avonds een geplande afspraak en daarnaast, doen wat nodig is. 

De krantenkoppen van het AD de Dordtenaar van vandaag 2 oktober teruglopend naar 23 september en waarom dit zo is, zal ik meteen vertellen. We starten met het goede nieuws:  Woensdag 2 oktober: "Dierpolitie succes; Openbaar Ministerie behandelt 60 procent met dieren zaken; de 2e kop is minstens zo bijzonder: Waar heeft 40 jaar emancipatie ons gebracht? Deze pagina in de folder van Bart Smit (boven) roept veel verontwaardiging op. Het traditionele rollenpatroon en de oproep 'Zo goed zijn als mama, dat wil je ook', wekt irritatie". Hoe bijzonder is dat? Grappig, leuk, of betreurenswaardig, want wat is er in hemelsnaam mis met het huisvrouwengevoel? Ik laat het hier even bij en ga verder met de krantenkoppen van de overige dagen.

Beginnend met Dinsdag 1 oktober: "Jongeren sigaretten verkocht? Zaak dicht; na drie overtredingen wordt vergunning ingetrokken; en Dit is een piraat ...of strijdster voor de goede zaak, zoals ze zelf zegt; Maandag 30 september: Jongeren zijn ziek van keuzestress; Vraag om psychische hulp neemt snel toe; en 'Vertrouwen was weg. Dan moet je gaan'; Tot verbijstering van de buitenwacht heeft AZ zijn markante trainer Gertjan Verbeek op straat gezet; Zaterdag 28 september: Rutte maakt PvdA excuses; Spanningen  tussen de regeringspartijen lopen hoog op; en Dordrecht heeft het beste ziekenhuis van Nederland!;

Vrijdag 27 september: Ouderen lopen deur notaris plat; AWBZ zet aan tot wijzigen testament; en Tweede Coentunnel 5 maanden open, elke dag ongelukken; Donderdag 26 september: En de winnaar is... Geert Wilders, PVV; De oppostitieleiders mochten gisteren bij de algemene beschouwingen schieten op de plannen van het kabinet. Wie was de beste?; en Rotterdam krijgt partij voor moslims; Binnen de islamitische gemeenschap in Rotterdam wordt gewerkt aan de oprichting van een lokale moslimpartij, die op 19 maart wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen; Woensdag 25 september: Kabinet Rutte II dreigt vast te lopen; Begroting is splijtzwam; en WK Wielrennen; Van Dijk maakt droom waar; 'Ik heb hiervan gedroomd en er zo hard voor gewerkt.'

Dinsdag 24 september: Aanslag Kenia; Hoogzwangere Elif had alles...; en Ziekenhuis blind voor geweld tegen kind; Artsen missen duizenden gevallen van mishandeling; Ziekenhuizen zien jaarlijks duizenden gevallen van kindermishandeling over het hoofd. Zij missen signalen van kinderen of vinden verwondingen niet verdacht. De inspectie gaat ziekenhuizen om opheldering vragen; en als laatste: Maandag 23 september: Bloedbad bij aanslag Nairobi; Ook Nederlandse (33) gedood; Sterk PSV overklast Ajax; en Wanneer mag mijn kind een smartphone? Kids gaan internetten en chatten, maar vooral met papa en mama bellen"

Een overzicht van de wereld van vandaag. De wereld in het klein in Nederland en de wereld van de "moderne" mens in de breedste zin van het woord. Wie snapt en begrijpt het nog? Wanneer we refereren aan de koppen uit de krant, kan ik alleen maar concluderen, dat er een wijziging optreedt. Zouden we heel langzaam in gaan zien, dat we onszelf helemaal gek aan het maken zijn? Zou het effect of het doel van deze hele crisis toch een gewenst resultaat hebben? Zouden we nu eindelijk in gaan zien dat we zelf de strijd veroorzaken?

Dan zal dit de indirecte of zelfs directe uitkomst vormen, van het leven in een wereld, waarin we ons ondanks de G's, alle stoorzenders, hebzucht en meer willen zijn dan je bent, meer willen zijn dan de ander, er uiteindelijk toe leiden dat we gaan begrijpen dat het anders moet. Het indirecte of directe resultaat, waarvoor nu zelfs geldt, dat we gaan begrijpen dat we mensen nodig hebben met een eigen identiteit, mensen die zichzelf zijn waardoor mensen weer gaan denken in oplossingen. We hebben mensen nodig met creativiteit, mensen met een eigen idee en met eigen inzicht. Daarnaast mensen die stoppen met oordelen, maar zelf het heft weer in eigen handen nemen. Want wat gebeurt er, wanneer we door blijven gaan met mensen de leiding geven, die in problemen denken. Die er vanuit gaan dat er geen oplossing komt. Dan blijven we ronddraaien in een cirkel. De cirkel van dat wat was, de geschiedenis, die zich alleen maar zal herhalen wanneer we op dezelfde weg blijven doorgaan.

Behandel iemand zoals hij is en hij zal zo blijven, behandel iemand zoals hij kan worden en hij zal zo zijn. Dat dit in het groot voor de hele wereld geldt, zal snel genoeg duidelijk zijn. We kunnen en gaan weer in zijn vooruit. Denken en handelen in oplossingen. Alles doen met aandacht, 100 % aandacht. Vrij zijn is geen utopie, vrij zijn start bij jezelf zijn. Wil jij weer vrij zijn, vrij van al het denken en de materie zijn? Durf jij te reageren? Durf jij mij te helpen? Het kan vandaag al! Je mag me nu mailen. (dehofvanhetheden@live.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten