zaterdag 9 november 2013

Waarom één vraag verschillende antwoorden kent en een opmerking meerdere betekenissen kan hebben?

Waarom meedoen belangrijker is dan winnen of waarom winnen belangrijker is dan meedoen of kies jij beide? 

Een stelling, vraag, opmerking of is het iets wat eigenlijk voor alles wat je doet in het leven geldt? Wie kan en zal het zeggen? En wat wordt er verstaan onder alles? Wat betekent alles in een leven, waarin eigenlijk helemaal niets zeker is? Zeker, buiten het feit dat het elke morgen licht wordt en elke avond na de schemerperiode, weer donker. Want dat dit een zekerheid is, wanneer je in Nederland woont, dat zal niemand kunnen ontkennen. De mate waarin het donker werkelijk donker is, en het licht werkelijk licht, ligt natuurlijk volledig aan de helderheid van de hemel. De hoeveelheid bewolking die zich in de lucht bevindt en de directe aan of afwezigheid van de Maan en de Zon.

Zelfs de koppen van het AD over de afgelopen 6 dagen geven aan dat deze stelling of in ieder geval de uitleg daarover klopt. Het ligt aan de omstandigheid, het hoe en waarom! Startend met die van: "Vrijdag 1 november 2013: 'Ik wil van alles in het leven proeven', Interview Epke Zonderland; Zaterdag 2 november: 'Voor de autorijder is het leven een stuk fijner geworden'; Minister Schultz; Maandag 4 november: Hoge 'hufterboete' moet wegmisbruiker temmen; Kleine groep veroorzaakt 6 procent van de ongelukken; Dinsdag 5 november: Eerlijker delen bij scheiding; Bezit van vóór huwelijk niet langer opgesplitst;

Woensdag 6 november: Moeder Vaatstra: Ik wil mijn dagboek terug; Donderdag 7 november: Brabander sneller in kliniek; Woonplaats bepalend voor opname psychiatrische patiënt; Vrijdag: 8 november: Gezin bespaart volgend jaar 220 euro op de zorgpolis; Een gezin is komend jaar gemiddeld 220 euro minder aan de zorgverzekering kwijt; en tot slot Zaterdag 9 november: 'Er is genoeg shit geweest, nu moeten we gaan genieten'; Isa Hoes; (in) Magazine."

Want hoe kunnen we oordelen over iets wat gezegd wordt, wat geschreven wordt, wat via via bij ons binnenkomt, terwijl we helemaal niet weten, waar dit vandaan komt, waarop dit gebaseerd is? Zonder dat we de achtergrond of achterliggende reden kennen? Wanneer uitspraken die gedaan worden, "nergens" op gebaseerd zijn, of juist meerdere betekenissen kunnen hebben, noemt men het vaak tegeltjeswijsheden. Dat iedere persoon een eigen verklaring heeft voor de keuze van een bepaalde tegeltjeswijsheid, heb ik in de afgelopen jaren ontdekt. Dat dit ook goed is en ik niet de persoon ben die hierover een oordeel heb, zal iedereen duidelijk zijn. Dat ook ik een eigen uitleg hierbij heb, zal je niet vreemd in de oren klinken. Daarbij sta ik altijd open voor de mening van andere mensen, en met name hoe zij hier uitleg aan geven, omdat dit me oprecht interesseert.

Weet jij hoeveel mensen er zijn, die zich laten meeslepen door wat de (een) ander zegt, denkt en doet? Het kan ook bijna niet anders, want in feite worden we als mens hier ons hele leven al in meegenomen. Maar is dit ook echt zo? Je zou het bijna gaan denken. Door alle informatie die dagelijks bij ons binnenkomt. Door alles wat ons geleerd wordt, vanaf de dag waarop je geboren bent, of soms zelfs al voor die tijd. Hoe zou dit nu eigenlijk komen? Wie bepaalt dit? En hoeveel mensen zullen er zijn die er gedurende hun hele leven een eigen mening op na houden?  Of kan ik beter vragen hoeveel mensen zullen er hun eigen identiteit behouden? Ja, hoeveel mensen zullen er zijn die dit hun hele leven vol houden? Want ieder mens die in deze wereld leeft heeft behoefte aan erkenning. Wil onderdeel zijn van een groter geheel, wil zich aansluiten bij. Dit kan een gezin zijn, een groep vrienden, een club of genootschap, er zijn maar weinig mensen die ervoor kiezen om nergens bij te willen horen.

En hoort het erbij willen horen nu juist niet tot datgene wat ervoor zorgt dat je je eigen identiteit verliest of zorgt het er juist voor dat je vanaf dat moment je eigen positie veilig stelt en ervoor gaat om volledig jezelf te zijn? Dat we er als mens altijd een keer mee geconfronteerd zullen worden, is iets waar niemand aan ontkomt. Op welk moment dit gebeurt is voor iedereen verschillend. Voor de één start het op het moment dat hij/zij, het basis en middelbaar onderwijs doorlopen heeft, voor de ander is de eigen mening al veel eerder gevormd. Toch zijn er ook mensen die nooit een eigen mening zullen hebben. Of de laatste werkelijk geen eigen mening heeft of gewoon geen oordeel wil vellen, standpunt in wil nemen dat zullen we alleen zeker weten wanneer we het aan hem of haar vragen.

Dat de meeste mensen een mening hebben die deels of volledig gestuurd is door de omgeving, is helemaal niet zo vreemd. Erover oordelen zal ik dan ook zeker niet doen. We worden er namelijk op een zeker moment allemaal toe aangezet. Bijvoorbeeld: wanneer we mogen stemmen. We kiezen voor de partij die onze standpunten het best vertegenwoordigt. Onze standpunten, dat wat wij belangrijk vinden. De stemwijzer zorgt ervoor dat de partij waar we de meest overeenkomsten mee hebben, de antwoorden die het best bij onze keuze passen, als de "juiste" partij, als de partij van onze keuze gaan zien. Of dit ook werkelijk onze keuze is, kan ook dit keer alleen ieder mens voor zichzelf beoordelen. Wanneer je vanuit je hart kiest en niet eerst gaat nadenken over de antwoorden, zul je wellicht direct bij jouw partij uitkomen of soms zelfs bij de partij waar je het minst mee denkt of dacht te hebben.

Hoe zeker ben jij dat je altijd voor het juiste kiest? Hoe zeker ben jij dat de uitspraken die je doet, de dingen die je schrijft of deelt met de buitenwereld ook werkelijk zo overkomen als jij dit hebt bedoeld? Alleen wanneer je een reactie op een opmerking of antwoord op een vraag krijgt, kun je er iets mee. Of je hier iets of niets mee doet is dan aan jou. Dat je aan de opmerkingen die mensen maken of de antwoorden die mensen geven heel veel af kunt leiden is een feit. Of dit ook zo is met de keuze voor een politieke partij, dat is maar de vraag. Want ook dan kun je je afvragen of het een keuze vanuit het hoofd of een keuze vanuit het hart is? Keuzes vanuit emoties, door ervaringen in het leven of keuzes vanuit vertrouwen?

En ook nu herhaal ik nog even de alinea's van het voorgaande blog:
"Wanneer we ons weer volledig door ons hart laten sturen, is het onmogelijke ineens weer mogelijk. Kunnen we meer dan wie of wat maar ook, omdat het ons gegeven is. Een eigen wil, met daarbij de 10 geboden, die bij ieder van ons in het hart geschreven staan. Leven volgens de regels van de natuur, met dat wat God ons gegeven heeft en waar iedereen gebruik van kan en mag maken, omdat het goed was en nog steeds goed is. We weten alles, de kennis zit in ons allen, mits we ons open stellen voor dat wat goed voor iedereen die en alles wat leeft is. Wanneer we dit beseffen, kunnen we verder, zal de waarheid niet langer iets zijn waar naar gezocht moet worden. Zal de wetenschap, het weten zijn.

Wanneer de Stichting Durf te helpen ~ Dare to help, daadwerkelijk van start gaat, is alle publiciteit welkom, zal iedereen die hieraan doneert en zich hierbij aansluit, zichtbaar zijn. Dit is o.a. een voorwaarde om samen met Dth te kunnen helpen, om dat te doen, wat nodig is. Het gaat daarbij niet om mij, of jou, of één persoon in het bijzonder, het betreft het algemeen belang, dat wat nodig is, om de wereld weer een plaats voor iedereen die en alles wat leeft te kunnen laten zijn. Een wereld, die gebaseerd is, op wederzijds begrip, respect en acceptatie. Een wereld, waarin iedereen weer zichzelf is, kan en mag zijn. Een wereld waarin iedereen weer verantwoordelijk is en ook verantwoordelijkheid neemt. Een wereld waarin de waarheid spreken, hiernaar handelen, door open en eerlijk te zijn van het allergrootste belang is."

En ook de uitspraken die ik eerder deed horen daarbij, met een toevoeging.
Mijn motto daarbij is:
* Je kunt nooit iets van iemand verwachten, tenzij je het aan hen vraagt en zelfs dan nog niet eens.
* Leef vanuit je hart en doe dat wat mogelijk is.
(Wanneer je niets van mensen verwacht, zul je minder vaak teleurgesteld worden en betrek je niet alles wat er gebeurt op jezelf. Verantwoordelijkheid nemen en hiernaar handelen hoort bij het vanuit je hart leven.)

De uitspraak van Mahatma Ghandi: "Be the change you want to see in the world", sluit daar naadloos bij aan. 

Durf jij te helpen? Je mag reageren of mij een mailtje sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten