woensdag 29 oktober 2014

Waarom verantwoordelijkheid en aandacht met, in en door elkaar verweven zijn? Het vergeten kind!

'Het vergeten kind'

Ja, het vergeten kind, met zoveel verschillende scenario's. Het kind, wat letterlijk "het kind van de rekening" is geworden. Het kind, wat op de één of andere manier "tussen de wal en het schip geraakt" is. Het kind, wat door gebrek aan verantwoordelijkheid, gebrek aan aandacht, letterlijk vergeten is. Het kind, wat er in de ogen van velen niet toe doet. Het kind, wat in de ogen van velen slachtoffer is. Het kind, wat in de ogen van velen ten prooi valt aan. Het kind, wat in de ogen van velen ten onrechte te maken krijgt met dingen die een kind nooit zou mogen zien, horen, laat staan voelen, weten, ervaren en beleven.

Ja, dat is natuurlijk iets waar aandacht aan besteed moet worden. Waar aandacht aan moet worden gegeven. Waar aandacht voor moet zijn. Aandacht, de basis, waaraan voorbij gegaan is, op het moment dat iemand besloot om vader of moeder te willen worden. De aandacht of eigenlijk de verantwoordelijkheid op zich te nemen om vader of moeder te willen worden en dit vervolgens ook een heel leven lang te zijn. 

Het lijkt zo leuk, samen met de persoon waar jij van houdt aan kinderen beginnen, een gezin stichten, jouw nalatenschap, jouw nageslacht. Ja, wanneer alles op rolletjes loopt, is dat de droom voor velen. De droom voor mensen bij wie de roze wolk blijft en een heel leven lang duurt of en helaas wanneer je de afgelopen maandagavond de uitzending van: '25 jaar RTL: Het vergeten kind', hebt gezien maar even, waardoor helaas één van alle genoemde voorgaande scenario's aan de orde is. http://www.rtlxl.nl/#!/zzzz/4687c5f9-9ef1-3720-ae67-6a331305c477 Aan de orde, de dagelijkse realiteit, die ons wanneer we onze verantwoordelijkheid willen nemen en durven dragen allemaal aangaat.

Ja, je leest het goed, aangaat. Want of we nu wel of niet besluiten om aan kinderen te beginnen, ons voort te planten, onze nalatenschap zeker te stellen, de jeugd heeft de toekomst en daarom zullen we daar goed voor moeten zorgen. Zullen we daar niet alleen goed voor moeten zorgen, zullen we daar ook goed voor moeten zijn. Maar wanneer ben je goed voor een kind? Wanneer ben je als volwassene (leeftijd zegt niet altijd alles) goed genoeg om er te kunnen zijn voor een kind? Wanneer ben je als mens geschikt om aan kinderen te beginnen? Een kind, een mens, wat nog een heel leven voor zich heeft? 

Ja, een heel leven, wanneer je, het kind in jou, de kans geeft om zichzelf te zijn, wanneer jij jezelf bent. Een heel leven, wanneer iedereen weer zijn of haar verantwoordelijkheid draagt en met aandacht leeft. Met aandacht voor zichzelf, voor haarzelf en daarbij voor iedereen die en alles wat er in de wereld is en leeft. Hoe kun je anders het voorbeeld zijn? Hoe kun je anders een kind opvoeden? Hoe kun je er anders voor zorgen dat jouw kind ook kind kan en mag zijn? 

Kind kan en mag zijn, start wanneer jij als ouder, (of jullie als ouders), lekker in je (jullie) vel zit(ten). Lekker in je vel, wanneer er geen onverwerkte emoties meer zijn, wanneer je als mens blij bent met wie je bent, wat je doet, kortom tevreden. Wie is er nog tevreden, in een wereld waar zoveel van een mens wordt gevraagd? Wie is er nog tevreden, met het leven wat hij of zij heeft en leeft? Wie is er nog blij, met alles wat hij of zij dagelijks mee mag maken, zien en doen? Wie houdt er nog van het leven? Allemaal vragen, die ieder mens zichzelf eerst mag stellen, voordat hij of zij er überhaupt maar aan denkt om zich voort te planten, aan gezinsuitbreiding te gaan denken. Een kind is namelijk geen meubelstuk, geen gebruiksvoorwerp of een gadget, wat je gewoon omdat het je zo leuk lijkt even op de wereld zet. Een kind is een eigen persoontje, met wanneer jij het helemaal goed doet, een eigen wil, een eigen verlangen en een eigen leven.

Een eigen leven, waarin hij of zij al zoveel mag leren, dat het onderwijzen van één ouder of zijn of haar beide ouders, eigenlijk niet meer van deze tijd is. Niet meer van deze tijd, omdat we al zo lang in leven zijn, dat we nu eindelijk eens mogen begrijpen, dat ieder mens een eigen verantwoordelijkheid heeft en met aandacht zichzelf mag zijn. Aandacht wat ieder mens eerst voor zichzelf mag nemen, om te kijken, te zien, voelen, ervaren en beleven, kortom te begrijpen wie hij of zij zelf is. 

Wanneer je als mens (weer) weet wie je zelf bent, dan kun je ook daadwerkelijk omgaan met alle emoties. Dan kun je omgaan met alles wat je mee hebt gemaakt, wat je is overkomen, wat je hebt ervaren en beleefd. Ervaren en beleefd, ervaren en doorleefd, ervaren en geaccepteerd. Dan weet je, dat je het verleden niet meer kunt veranderen, dan weet je dat het verleden iets is, wat je niet hoeft te herhalen en dan kun je je eigen weg lopen. En het meest belangrijke daarbij, ieder mens, ieder dier en alles wat leeft, de kans geeft om zichzelf te zijn. Omdat we allemaal bestaan uit dezelfde energie, we allemaal bestaan, om deze energie in liefde door te geven en we allemaal bestaan, om onze gezamenlijke energie om te zetten in een dusdanig krachtig iets, wat liefde heet. 

Liefde is, de enige manier om in vrede te kunnen leven. Liefde is, verantwoordelijkheid en aandacht. Liefde is, dat wat ervoor zorgt dat je van jezelf, van ieder ander en alles wat leeft houdt. Ongeacht wie de persoon is, wat hij of zij gedaan heeft, welke weg hij of zij gelopen heeft. Omdat ieder mens zijn of haar eigen weg mag lopen en door het lopen van deze weg, die gepaard gaat met emoties, mag voelen en weten wat de juiste weg is. Want de emoties, zijn ongeacht wie deze ervaart allemaal hetzelfde. De emoties zijn als een test, die God ons gegeven heeft. Een test van het hart en niet van het hoofd. Want het hart bepaalt wat je ermee mag doen. 

Wanneer jouw hart de test doorstaan heeft, kun je je leven in liefde, geluk en gezondheid leven. Dan zal jouw leven, liefde, geluk en gezondheid zijn.

'Het vergeten kind'

Iets wat we in alle levens die we hebben geleefd, onszelf door hebzucht hebben aangedaan.
Door hebzucht of het ontbreken van liefde, voor onszelf, ieder ander en alles wat bestaat, wie zal het zeggen, wie durft er op te staan?

Wie durft er nog eerlijk te zijn, in de wereld van wanorde, wanhoop en schijnvertoning?
Een wereld die we zelf gecreëerd hebben, door alles wat van nature aan ons toekomt, te negeren, af te wijzen, het aannemen van aardse rijkdommen, bestuurd door een regering met aan het hoofd de Minister President, voorheen de Koning!

Een Koning of Koningin, die het sprookje in ere mocht houden, waarin we al jaren leven en hebben geleefd.
Maar wel met boosheid, angst, verdriet, jaloezie en pijn in vele vormen, compassie tonen en mededogen zorgt voor de echte genezing, dat wat schulden vergeeft.

Schuld, is niets meer of minder, dan lasten die we onszelf hebben opgelegd, toen we Jezus gekruisigd hebben en de werkelijke misdadiger de vrijheid om te leven weer hebben gegeven.
Vrijheid die niet werkelijk bestond, want hoe kun je als mens met zoveel schuldgevoelens leven?

Hoe kun je als mens ervoor zorgen, dat de wereld weer de wereld van liefde zal zijn?
Wanneer je het goede doet, naar eer en geweten leeft, jezelf accepteert, jezelf dagelijks aan een aantal vragen onderwerpt, voldoening voelt bij wat je doet, nooit meer opgelegde druk, je zorgen maken over, geen door gedachten of schuldgevoelens veroorzaakte pijn. 

Pijn, die je als mens niet hoeft te voelen, wanneer je weer voor het leven wat je vanuit vrije wil gekozen hebt, gaat. 
Dit betekent niet dat je je gewonnen geeft, juist weer gaat leven volgens jouw natuur, met alles wat je gegeven is, gegeven wordt, wanneer je kijkt naar wat je nodig hebt en al het andere in vrede laat. 

Laat voor wat het is, omdat je zonder deze extra ballast, veel intenser kunt genieten van alles wat je gegeven is, je dagelijks mag ervaren en beleven. Omdat het niet om hebben of houden gaat, meer om delen en geven.

Want:

“Leven is genieten van alles wat je mee mag maken zien en doen” 
“Liefde is, houden van het leven en allen die je dierbaar zijn” 

Liefde is onvoorwaardelijk en het is er nu tijd voor! Liefde zorgt voor positiviteit, liefde zorgt voor saamhorigheid, liefde zorgt voor vrede en respect. Liefde zorgt voor alles wat nodig is om te kunnen en willen leven, omdat het een gegeven is en dit voor ieder mens geldt. Ieder mens ongeacht waar hij of zij geboren is, welke opleiding hij of zij heeft gevolgd, wat zijn financiële waarde is. Want dan zal ieder mens weer van waarde zijn. Zal ieder mens weer een kans maken, zal ieder mens weer zichzelf zijn. Zal het vergeten kind weer heel zijn.

Download ook gratis mijn boekje Leven leren herinneren weten via de boekenwinkel op www.dehof van het heden of onder mijn verhaal op www.levenlerenherinnerenweten.nl Luisteren kan natuurlijk ook via: https://www.youtube.com/watch?v=NwwuvZEltjk&feature=youtu.be 

Who do you want to help, the needy or the greedy?  www.durftehelpen.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten