maandag 13 oktober 2014

Leef jij nog?

We kennen de uitdrukking allemaal, maar weet je ook wat deze inhoudt, wat deze betekent en zegt? Wanneer je stilstaat bij de betekenis van de vraag, is iedereen bezig om er een eigen interpretatie aan te geven. Want de eerste vraag die de persoon die de vraag gesteld krijgt zichzelf meestal stelt is: Wat zou de persoon bedoelen die dit zegt? Heb ik dan zo lang niets van me laten horen of weten? Of wat bedoelt iemand die deze vraag stelt? Ja, we stellen onszelf allerlei vragen of starten meteen met ons te verontschuldigen, terwijl we eigenlijk voorbij gaan aan waar het echt om gaat: Leef je nog?

Want eerlijk is eerlijk: meestal volgt dan, ja ik weet het, ik heb al een tijd niets van me laten horen, maar ik heb het zo ongelofelijk druk. Er zijn zoveel dingen gebeurd, die mijn aandacht vroegen, dat ik er helemaal niet aan toe gekomen ben, om even contact met je te zoeken. En nog valt het kwartje niet. 

Leef je nog? Wat houdt leven in, wanneer je eigenlijk iedere dag bezig bent met overleven? Van hot naar her rennen en het zo druk hebben, dat je soms gewoon vergeet adem te halen. Wanneer je naar adem snakt en begrijpt, dat je dit in alle haast gewoon vergeten bent. Maar hoe kun je nu leven, wanneer je het zo druk hebt met al dat moeten, dat je gewoon vergeet, hoe het is, om op een normale manier adem te halen? Weet je hoeveel mensen er al op dit punt aangekomen zijn in het leven? Weet je hoeveel mensen er zijn, die op dit moment een sigaretje of een kopje koffie of thee nodig hebben, om op adem te komen? De vraag daarbij is alleen, komen ze op adem of nemen ze even een pauze, om de hectiek waar ze dagelijks middenin zitten te ontvluchten? En zal de manier waarop ze dit doen, er ooit toe leiden dat ze zichzelf de vraag stellen: Leef ik nog? 

De vraag die ieder mens zichzelf eigenlijk iedere dag zou moeten stellen, want dat is natuurlijk de levensvraag. De vraag die een mens zichzelf dagelijks mag stellen, omdat het jouw leven is. Jij dit leven zelf hebt gekozen, voor je eraan begonnen bent en belangrijker nog, dit leven hebt gekozen, om de dingen die je in het voorgaande leven wat je geleefd hebt, niet of niet naar behoren af hebt kunnen ronden, alsnog te kunnen doen. De dingen die je niet hebt kunnen doen, niet hebt gedaan, waardoor je helaas nog niet je ziel hebt kunnen vervolmaken. En door en met dit leven nogmaals de kans krijgt, om het tot een goed einde te brengen. Een goed einde, waar heel veel mensen, die zichzelf letterlijk en figuurlijk geen lucht gegund hebben, soms in dit leven een tweede kans voor gekregen hebben. Een tweede kans doordat zij leven met een donororgaan. Een orgaan van iemand die hen de tweede kans gunde, hen de kans gaf om te leven! Hoe bijzonder en hoe mooi is dit? Hoe bijzonder en hoe mooi is het, dat een persoon die in zijn of haar leven, niet, niet genoeg of te weinig voor zichzelf kiest, toch of daarnaast besluit, om een ander wel een tweede kans te gunnen?

Toen mijn buurmeisje op 28 maart 2011 te horen kreeg dat er voor haar donorlongen beschikbaar kwamen, heeft ze oprecht gezegd dat dit een wonder was. Ze stond al zo lang op de lijst en wilde zo graag verder leven dat ze zonder deze longen wellicht het leven had moeten laten. Het leven had moeten laten voor wat het was. 

Maar hoeveel levens moeten we als mens nog knokken en laten, voor we werkelijk gaan begrijpen, dat we, (jij, ik en ieder ander), iedere dag mogen (mag) leven? Hoe lang duurt het nog, voor we begrijpen, dat we iedere dag de dingen kunnen en mogen doen waarvan we energie en kracht krijgen? Dat we iedere dag de dingen kunnen en mogen doen, die ervoor zorgen dat we gelukkig en daardoor ook gezond kunnen zijn? Hoe lang duurt het nog, voor we begrijpen, dat we mogen leven? Mogen leven, door dat te doen wat ons voldoening geeft! Voldoening waardoor we tevreden zijn! 

Tevreden, iets wat in de ogen van velen gekoppeld is aan een bepaalde status, een ideaalbeeld, omdat dit iets is wat in de wereld van nu normaal is. Normaal is, omdat het zo lijkt. Alle media, inclusief de Social Media er op inspelen. Er legio mensen volop mee bezig zijn, om het te promoten. Promoten, omdat er wanneer we allemaal meegaan in het ideaalbeeld, dik aan verdiend kan worden. De vraag is alleen, wie zijn daarbij of daarvan de begunstigden? Wie zijn de mensen of instanties die hier beter van worden? Zou dit beter worden ook betrekking hebben op gezond zijn, dan is er in ieder geval nog iets wat dit ten goede komt? Zouden deze mensen wel leven of zouden zij net als alle mensen die het zo druk hebben met allerlei verplichtingen en het voldoen aan verwachtingen ook niet weten wat leven inhoudt en betekent? 

"Wie Wil?" De tekst op mijn LinkedIn Pagina onder "het kopje" NLP Coach at De Hof van het Heden en de kop van de nieuwsbrief van De Hof van het Heden over de maand oktober. Want ja, dit is natuurlijk de volgende vraag, die we onszelf, wanneer we willen leven, dagelijks zullen gaan stellen. Want om te leven, is willen een vereiste en voeg daar vervolgens nog maar een extra werkwoord aan toe. Ik start met weten. Wie wil weten? Want wanneer je weer weet, laat je je niet meer leiden, door alles wat ervoor zorgt, dat je niet meer leeft. Laat je je niet meer leiden, door alles wat ervoor zorgt dat je niet meer kunt leven. Ik dank God nog iedere dag, dat ik leef. En, dat ik daarbij de mogelijkheid heb gekregen om dit met iedereen die het weten wil te delen. Iedereen die ook leven wil! 

Want:

“Leven is genieten van alles wat je mee mag maken zien en doen” 
“Liefde is, houden van het leven en allen die je dierbaar zijn” 

Liefde is onvoorwaardelijk en het is er nu tijd voor! Liefde zorgt voor positiviteit, liefde zorgt voor saamhorigheid, liefde zorgt voor vrede en respect. Liefde zorgt voor alles wat nodig is om te kunnen en willen leven, omdat het een gegeven is en dit voor ieder mens geldt. Ieder mens ongeacht waar hij of zij geboren is, welke opleiding hij of zij heeft gevolgd, wat zijn financiĆ«le waarde is. Want dan zal ieder mens weer van waarde zijn. Zal ieder mens weer een kans maken, zal ieder mens weer zichzelf zijn. 

Download ook gratis mijn boekje Leven leren herinneren weten via de boekenwinkel op www.dehof van het heden of onder mijn verhaal op www.levenlerenherinnerenweten.nl Luisteren kan natuurlijk ook via: https://www.youtube.com/watch?v=NwwuvZEltjk&feature=youtu.be 

Who do you want to help, the needy or the greedy?  www.durftehelpen.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten