maandag 20 augustus 2012

Waarom zou je voor goud kiezen?

"Wij gaan voor goud" en "IHC Merwede helpt personeel gezond te leven",

De kop en het subkopje daaronder, van een stuk uit de Drechtsteden editie van AD de Dordtenaar van vrijdag 17 augustus 2012 geeft behoorlijk wat vraagtekens. Zeker nu goud dankzij de Olympische spelen weer en hele andere betekenis gekregen heeft. Wat wordt er nu met goud bij IHC bedoeld. Het bedrijf doet haar best om een certificering op het gebied van gezondheidsbeleid binnen te halen. Er zijn net als in de sport 3 gradaties en kleuren. Allereerst zet  IHC zich in om haar medewerkers de kans te geven gezond te leven. Een goed initiatief of een stukje eigenbelang? Beide, omdat ze hierdoor bereiken dat de medewerker op die wijze een bijdrage levert aan zijn fysieke gezondheid en daardoor lang(er) door zal kunnen werken. Het bedrijf krijgt hierdoor zogeheten "duurzame medewerkers".  

Een groot deel van de medewerkers, heeft inmiddels meegewerkt, aan een preventief gezondheidsonderzoek, wat geïnitieerd is, door een gezondheidsmanager en een bedrijfsarts. De resultaten, zullen vertrouwelijk behandeld worden. De medewerker, kan aan de hand van de onderzoeksresultaten, doorverwezen worden naar een specialist of meedoen aan een eigen revalidatieprogramma. Er is echter nog meer. IHC geeft de medewerker, de gelegenheid, om te sporten, in een speciaal daarvoor ingerichte fitness ruimte, naast de kroket, zullen er in de kantine, ook gezonde producten aangeboden worden en er mag vanaf 1 september buiten de pauzes om, niet meer gerookt worden. Hoewel er nog mensen zijn die terughoudend zijn, zijn er ook zeker mensen enthousiast. Want, de resultaten zijn zichtbaar en deze leveren niet alleen een bijdrage aan de gezondheid, maar zo nu blijkt, ook aan het levensgeluk van de medewerker. Heel bijzonder of is dit toeval en waarom deze vraag? Omdat mijn laatste nieuwsbrief, nummer 6, van augustus 2012 op mijn website  www.dehofvanhetheden.nl hier gedeeltelijk ook al over ging? Hoe zie jij dit, is het vergelijkbaar of is er meer nodig om gezond te zijn?

De nieuwsbrief, gaat natuurlijk, voor het overgrote deel over één enkel iemand. Toch gaat het in beide gevallen, zowel in het bovengenoemde stuk, als in de nieuwsbrief,  over de mens. Epke, een bijzonder mens, met heel veel kracht en daarnaast een emotioneel intelligent persoon. De wijze waarop Epke zijn doelen bereikt en de inzet die hij daarvoor getoond heeft. Daarnaast het vertrouwen, waarmee hij, gesteund door zijn familie, vrienden en naasten, in de sport, maar ook zeker in zijn persoonlijk leven, de kracht steeds weer heeft weten te vinden, om verder te gaan. Verder in de sport, of in zijn loopbaan, die, wanneer hij zijn artsenstudie, straks helemaal heeft afgerond, verdacht veel zal blijken te lijken, op het topsport wereldje. Wanneer je de nieuwsbrief ook nog wilt lezen, kun je dit doen onder de volgende link: http://www.dehofvanhetheden.nl/pdf/nieuwsbrief6.pdf Daarnaast, zal niemand kunnen ontkennen, dat ook hier sprake is, van emotionele pieken en dalen.  En ook, zal het er soms op lijken, dat de wereld op zijn grondvesten trilt, de andere keer, is de euforie zo groot, dat het ernaar uitziet, dat de sky niet langer de limit is. Hoe zien de medewerkers van IHC dit, geldt dit ook voor hen? Hoe dit zich verder ontwikkelt, zal de toekomst uit moeten wijzen. 

Dat brengt me meteen, bij een volgende item, de grondvesten tegenover de aarde, beide trillen. Ik doel daarmee op, de recente aardbevingen, in Noord Oost Groningen. Voor de 2e keer, de afgelopen week, zijn de bewoners van de Provincie, opgeschrikt door een aardbeving. De eerste keer op woensdag en de tweede keer op donderdag. "Het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC), meldde aanvankelijk dat de schok een kracht had van 4,1 op de schaal van Richter, maar zwakte dat later af naar 3,7. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3,4 op de schaal van Richter". "Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Het gaat om 30 tot 40 bevingen per jaar." Zie de link: http://www.nu.nl/binnenland/2886374/weer-aardbeving-in-groningen.html Dit is niet ver van ons bed. We spreken hier over Nederland, een deel van ons landje, wat meermaals getroffen is, door een aardbeving. De aantallen verschillen echter per bron in de media. Op het nieuws, wordt er door een gedupeerde gezegd, dat er inmiddels tot op heden, alleen dit jaar al, 68 zijn geweest, in tegenstelling tot de aantallen waar men voorheen vanuit ging. Er daarnaast, geen limiet schijnt te zitten, aan de bedragen, die na het onderzoek van een onafhankelijk schade expert, worden uitgekeerd. Dit geeft toch wel een bijzonder detail prijs. Wanneer is de grens wel bereikt? Hoe lang kan de NAM nog doorgaan, met het uitbetalen van de schadevergoeding? Hoe lang, houden de mensen in de omgeving waar de aardbevingen plaatsvinden, het nog vol? En wat is belangrijker, hun huis, hun rechten of een rustige leefomgeving?

Dan nu Edelchemie. Wederom een verhaal van eigen bodem en een bedrijf in het uiterste zuiden van ons land. Dat het woord bodem ook een dubbele lading dekt, zul je na het lezen van het volledige  verhaal zonder twijfel begrijpen. De link, afkomstig van de website NU.nl, heb ik voor de volledigheid bijgesloten. http://www.nu.nl/binnenland/2886565/noodverordening-rond-edelchemie.html Het terrein van Edelchemie is hermetisch afgesloten, op last van de heer Erik Koppe van de Provincie. Na zijn bezoek aan het terrein, heeft hij aangegeven, dat er acuut gevaar dreigt voor mens en milieu, waardoor hij niet anders kon, dan overgaan, tot deze actie. Dat Erik Koppe het bij het rechte eind heeft en er werkelijk actie moet worden ondernomen, zul je na het lezen van het stuk begrijpen.

Toch blijft het bijzonder, dat er in ons land blijkbaar 2 stromingen zijn. De ene stroming gaat letterlijk voor het goud, waar ik het geld onder schaar en de andere stroming gaat, voor de gezondheid van de mens en het milieu. Waar kies jij voor? En zou je hier, als burger in Nederland, wel een keuze in moeten willen maken? Behoort dit eigenlijk niet tot de taken van de personen die het land besturen? Je zou denken, dat het belang van iedere persoon, die een bijdrage levert aan de maatschappij, iedere belastingbetaler, en het op een eerlijke en verantwoorde manier te laten leven daarbij hoort? Jouw stem telt, iedere dag, zelfs wanneer je ervoor kiest om hem niet te gebruiken.

Ik ga voor goud. Bij mij betekent dit, het algemeen belang, een gezonde wereld, welzijn voor iedereen die en alles wat leeft. Dat het tevreden zijn, met alles wat je doet, maar daarnaast ook, alles wat je zelf kunt bereiken, daarbij hoort, is wel essentieel. Want, hoe kun je voor goud gaan, wanneer er toch een onrustig, naar gevoel achterblijft? En voor iedereen geldt, dat welzijn alleen lukt, wanneer je, zonder negatieve emoties leeft. Wanneer er negatieve emoties zijn en dit van korte duur is, kan iemand daar nog wel mee leven. Speelt dit echter voor langere tijd, dan zul je, toch echt met jezelf aan de slag moeten. Ben jij er al klaar voor? Wil jij ook gezond zijn, welzijn? Reageer dan op dit blog! 

Daarnaast nodig ik je uit om te komen met oplossingen voor de problematiek waar vele mensen in Nederland ongemerkt mee geconfronteerd worden of onbedoeld in terecht komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten