maandag 29 april 2013

Waar kiest Willem Alexander voor, treedt hij in de voetsporen van zijn moeder of gaat hij zijn eigen weg?

Een heel ander blog dan gebruikelijk. Dit keer een blog wat volledig in het teken van de troonswisseling staat. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak maak je als mens een troonswisseling of troonopvolging bewust mee? Juist omdat dit zo uniek is, start ik bij de laatste verjaardag van de Prins van Oranje.

Zaterdag vierde Willem Alexander voor de laatste keer zijn verjaardag als Prins. Hoewel het een cliché is, blijft het noemenswaardig: "Vanaf die dag zal "deze dag" voor hem, maar ook voor mij en alle mensen in Nederland nooit meer hetzelfde zijn".

Toen ik de opgenomen uitzending van Pauw en Witteman op de televisie bekeek, waarbij Rick Nieman en Mariëlle Tweebeke, hun verhaal deden over het Interview met Prins Willem Alexander en Prinses Maxima, werd al heel snel duidelijk dat er een koerswijziging plaatsvindt. Een korte uitleg is gepast. En voor de mensen die de uitzending nog niet gezien hebben, is onder het volgende stukje tekst, de link bijgesloten.

Een bijzonder openhartig, maar daarnaast ook zeker emotioneel gesprek. Een gesprek, met duidelijke kenmerkende,  maar hier en daar ook "functiegerichte" antwoorden. Of deze inderdaad voortkomen uit authenticiteit of toch deels uit het in een keurslijf gegoten zijn, zullen we de komende periode vanzelf gaan ervaren en ontdekken. Het interview met het Prinselijk Paar is te zien onder de volgende link. http://www.koninklijkhuis.nl/foto-en-video/videos/nos-en-rtl-interviewen-aanstaand-koningspaar-18035

Natuurlijk zou het mooi zijn, wanneer het gros van de mensen die gekeken heeft, er net als ik op vertrouwt dat Willem Alexander en Maxima hun rol en taak goed op zullen pakken. Wanneer ik hen beide mag geloven, zullen zij het Koningschap met volle overgave op zich nemen. Dat het vervolgens aan hen beide is, om op een zorgvuldige manier met dit vertrouwen om te gaan, spreekt voor zich. Want de Staatsrechtelijke functie van de Koning, zal, dan wanneer Willem Alexander en Maxima het stokje van Koningin Beatrix overnemen wellicht gezien de tijd waarin we nu leven wel veranderen, toch zal deze niet afwijken van dat wat er in de grondwet vermeld staat. Om enigszins een idee te krijgen wat hiermee bedoeld wordt heb ik de link van de Website van de Overheid vergezeld van de volledige tekst bijgesloten.

"Positie en rol Staatshoofd
De Koning vormt samen met de ministers de regering. De Koning is het staatshoofd en heeft op grond hiervan een aantal formele taken.
Positie
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is. De onschendbaarheid van de Koning wil zeggen dat de ministers verantwoording moeten afleggen aan het parlement over het beleid van de regering. De ministers zijn ook politiek verantwoordelijk voor de uitspraken en het gedrag van de Koning. De positie van de Koning komt onder meer tot uiting in het medeondertekenen van wetten. Ook levert hij een bijdrage aan de kabinetsformatie. Daarnaast is de Koning voorzitter van de Raad van State en spreekt hij jaarlijks de Troonrede uit.

Rol Staatshoofd
Naast de formele taken als Staatshoofd zet de Koning zich in voor de bevolking van het Koninkrijk der Nederlanden. De Koning heeft daarbij een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol.

Samenbindend
De Koning verbindt mensen en groepen en steunt het werk van mensen en organisaties die een samenbindende rol in onze samenleving hebben. Hij is daarbij onpartijdig. Zo draagt hij bij aan stabiliteit in de samenleving en aan de continuïteit en vooruitgang van het land. Hij geeft uitdrukking aan de nationale gevoelens die onder burgers leven bij vreugdevolle en treurige gebeurtenissen.

Vertegenwoordigend
Daarnaast vertegenwoordigt hij het Koninkrijk der Nederlanden in binnen- en buitenland.
De Koning legt bijvoorbeeld jaarlijks enkele staatsbezoeken af en ontvangt staatshoofden en regeringsleiders die een bezoek aan Nederland brengen.

Aanmoedigend
De Koning is regelmatig aanwezig bij congressen, (openings)bijeenkomsten, vieringen, herdenkingsplechtigheden en andere officiële evenementen. Zo schenkt de Koning aandacht aan goede initiatieven in de maatschappij en steunt ontwikkelingen en activiteiten die daarbij van waarde zijn."

Dat de rol van de Koning(in) op (27 maart 2012) gewijzigd is, waardoor voortaan de informateurs  voor de kabinetsformatie door de kamer zullen worden benoemd, in plaats van door de koning(in),  zal ongetwijfeld bij een groot deel van de bevolking, zo niet bij een ieder bekend zijn. http://nl.wikipedia.org/wiki/Reglement_van_Orde_van_de_Tweede_Kamer

Omdat de inhuldiging van Koning Willem Alexander morgen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam plaatsvindt, ontkom ik er niet aan om de bijbel erbij te betrekken. En ook nu opnieuw de 7 sacramenten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sacrament Zou je de tekst per geloofsovertuiging lezen, dan zie je vanzelf hoe de betreffende kerk of "het instituut" deze Sacramenten omschrijft. De algemene tekst, bovenaan de pagina van de hierboven genoemde link, geeft dit heel duidelijk weer.

Maar wat heeft de Koningin, Koning of het Koningschap te maken met de Sacramenten? En waarom wordt de inhuldiging van de Koning in de kerk gedaan? Heeft dit te maken met een kerkelijke aangelegenheid of komt het omdat Willem Alexander deze belofte doet aan het volk waarbij hij de hulp van God vraagt, de hulp van God nodig heeft? Dit is en blijft natuurlijk een vraag, die alleen, door nu nog Prins, maar vanaf morgen, Koning Willem Alexander beantwoord zal kunnen worden.

De volledige Eed luidt als volgt.
Door de koning wordt de volgende eed afgelegd:
Aanhalingsteken openenIk zweer aan de volkeren van het koninkrijk dat ik het statuut voor het koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het koninkrijk met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig!Aanhalingsteken sluiten

De koning heeft de grondwettelijke mogelijkheid om niet de eed, maar de belofte af te leggen. In plaats van "ik zweer", zegt hij dan "ik beloof". In dat geval spreekt hij niet de woorden "Zo waarlijk helpe mij God almachtig", maar "Dat beloof ik!"[10] Willem-Alexander zal de eed afleggen.[11]

Daarna spreekt voorzitter Fred de Graaf namens de Staten-Generaal, de Staten van Aruba, de Staten van Curaçao en de Staten van Sint Maarten de volgende woorden:
Aanhalingsteken openenWij ontvangen en huldigen, in naam van de volkeren van het koninkrijk en krachtens het statuut voor het koninkrijk en de Grondwet, u als koning; Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven. Wij zweren alles te zullen doen wat goede en getrouwe Staten-Generaal, Staten van Aruba, Staten van Curaçao en Staten van Sint Maarten schuldig zijn te doen. Zo waarlijk helpe ons God almachtig!

Daarnaast kun je alles over de troonswisseling lezen onder de volgende Wikipedia link, welke zeer actueel is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Troonswisseling_in_Nederland_(2013) De mogelijkheid bestaat dat deze link even handmatig moet worden ingetikt, zodat hij ook werkelijk juist wordt weergegeven.     
                                                                                                                     
Natuurlijk zal Willem Alexander zich houden aan zijn belofte of gelofte, welke hij middels de eed uit gaat spreken. Ik vertrouw er volledig op, dat hij vanuit zijn geloof en overtuiging voor het juiste kiest. En niet omdat hij dit verschuldigd is, maar getrouw is te doen. Trouw zijn aan de 10 geboden. Trouw zijn aan het volk. Trouw zijn aan Onze Lieve Heer, die er al zoveel jaren voor gezorgd heeft dat wij als mensen zonder zonde verder kunnen en mogen leven. Omdat Jezus zijn leven heeft gegeven voor alle mensen op deze wereld. Want de Bijbel zegt letterlijk: "Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft." (Johannes 3:16).

De volgende uitspraak mag dan ook niet ontbreken.
"Indien wij in het licht wandelen, gelijk Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkander;  en het bloed van Jezus, zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde" (1 Johannes 1:7).

En in hoeverre welvaart, in dit plaatje past, zullen we vanzelf ervaren? Welvaart, vanuit welzijn, gelukkig zijn, iedereen een kans geven, daarbij de 10 geboden in acht houdend. En wanneer hij werkelijk betrokken is, om het volk geeft, zijn familie en kinderen inbegrepen, zal hij er werkelijk alles aan doen om de toekomst veilig te stellen, daarbij zich mogelijk zelfs de Ten Indian Commandments herinneren.

Want welvaart is meer dan geld, welvaart is meer dan de economische situatie waarin een land verkeert. Welvaart is vertrouwen hebben, en vanuit dit vertrouwen, willen handelen en delen. Zodat kennis, middelen en mogelijkheden, voor iedereen bereikbaar, maar daarnaast ook zeker, binnen handbereik zijn. Waardoor welzijn niet langer onbereikbaar is, eerder zelfs een logisch gevolg of vervolg blijkt.

Durf (jij) te helpen, reageer dan.

3 opmerkingen:

  1. De eerste drie heb ik wat moeite mee. De overige 7 zijn min of meer vanzelfsprekend, lijkt mij....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik deel je mening. Kan daar nog ver verder op ingaan. Dit volgt snel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik deel je mening. Kan daar nog ver verder op ingaan. Dit volgt snel!

    BeantwoordenVerwijderen