vrijdag 3 mei 2013

Hoe mooi is het om te weten dat we op de goede weg zijn, ondanks of dankzij alle stoorzenders?

Per 30 april 2013 is Koninginnedag veranderd in Koningsdag! Of het Nieuwe Tijdperk echt een zegen zal zijn, weet alleen Onze Lieve Heer. En Ja, juist daarom, deel ik de woorden van onze nieuwe Koning van harte met iedere lezer:

"Ik treed in uw voetsporen. Van mijn ambt heb ik een helder beeld. Wat de toekomst brengen moge, weet geen mens. Maar waarheen het pad ook leidt en hoe ver het ook voert, uw wijsheid en uw warmte draag ik met mij mee" en "Zo waarlijk helpe mij God Almachtig".

In welke context we deze beide uitspraken gaan ervaren, zal doordat Onze Lieve Heer helpt al heel snel duidelijk worden. Want eerlijk is eerlijk, het wordt tijd dat er iets wijzigt, omdat we onszelf werkelijk te kort doen. Op ieder vlak, op ieder front, op welke wijze dan ook. We luisteren niet meer naar ons hart en dat is nu juist nodig om de balans weer te herstellen. De balans die velen van ons al jaren kwijt zijn, door de meest uiteenlopende redenen. Onderzoek hiernaar is alleen goed wanneer er door de persoon zelf iets gewijzigd wordt, er een ommekeer plaatsvindt. Zelfonderzoek wel te verstaan. Het is gedaan met het oordeel of de mening van derden, dit heeft alleen maar tot meer ellende geleid. 

Doordat ons geweten weer gaat spreken, zullen we allemaal geconfronteerd worden met de gevolgen van onze daden. Ik verwijs u daarom nogmaals naar het voorwoord in mijn eerste boek: Leven Leren Herinneren Weten, te downloaden onder de volgende link http://www.levenlerenherinnerenweten.nl/pdf/levenlerenherinnerenweten.pdf 

En natuurlijk heb ik een deel van de tekst hier rechtstreeks in opgenomen: "Elk mens bestaat uit een ziel en een lichaam welke gevormd worden door de jaren en vele levens heen. Zie het als een trap waar men door het leven heen, door het opdoen van ervaring de treden van metselt en op deze wijze de top bereikt. In elk leven wat men leeft, krijgt men de kans om iets te leren. Met het leren wordt dan niet letterlijk leren bedoeld, maar het aangeboden krijgen van een extra mogelijkheid om de ziel compleet te maken, waardoor uiteindelijk het lichaam, het verstand en de ziel één zullen zijn. Men noemt het vervolmaken van de ziel ook wel "Karma". In elk leven zal een mens geconfronteerd worden met emoties en onvolkomenheden. Wanneer men deze als zodanig heeft herkend en dit ook erkent, is men toe aan de volgende stap".

Karma komt uit het Sanskriet en wordt geassocieerd met het Hindoeïsme, Boeddhisme en Jaïnisme. Vanuit het geloof in God, zou je dit het beste kunnen omschrijven als Eenwording. Dit is overigens ook de kracht van de natuur, de natuurwet. Die ervoor zorgt dat de balans hersteld wordt. Iedereen kent wel de opmerking: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" en "what goes around comes around". Dat daar eigenlijk mee bedoeld wordt: "Heb uw naaste lief gelijk uzelf", het "oorzaak en gevolg principe" zal uiteindelijk iedereen begrijpen. Maar wanneer we al niet eens meer van onszelf houden, hoe kunnen we er als mens dan in hemelsnaam voor zorgen dat we goed zijn voor de ander, voor onze naaste, voor iedereen die en alles wat leeft, tenzij ons geweten weer gaat spreken. Ik vertrouw erop dat dit het geval is, en voor de personen waarbij dit NU nog niet het geval is, heel spoedig ook weer zo zal zijn.

Morgen herdenken en gedenken we, net als alle jaren op 4 mei in Nederland de oorlogsslachtoffers. Maar wanneer spreek je van slachtoffers en wanneer spreek je van daders? Wie kan en mag hierover oordelen en hoe rechtvaardig is het dat we daar op dit moment nog steeds uitspraken over doen, zonder zeker te weten? Is dit aan ons om mensen terecht te wijzen? Zijn alle mensen die te maken hebben gehad met de oorlog, er op enige wijze in verwikkeld zijn geraakt, niet het slachtoffer? Wie is er beter van geworden? Wie heeft er iets van geleerd? Leren we ooit iets van oorlog, vernietiging van de mensheid, de aarde en dat wat ons gegeven is? Hoe wijs zijn wij, de mens, of zoals de wetenschap dit omschrijft "de zogenaamde intelligentste, gewervelde zoogdiersoort" nu eigenlijk?

Wanneer je vandaag naar het nieuws hebt geluisterd of gekeken, weet je dat er bekend is geworden dat Amerika overweegt om de rebellen in Syrië wapens te gaan leveren. Met de achterliggende gedachte dat mensen zich moeten kunnen verdedigen. Begrijpelijk of het begin van het einde? Hoe kunnen we in al onze wijsheid zo dom zijn? Begrijp jij het nog? Ik heb de link waar dit in te zien en te horen is bijgesloten. http://nos.nl/audio/502750-hagel-vs-overweegt-bewapening-rebellen-in-syrie.html

Eén ding is overigens wel heel zeker, de wapenindustrie en de gezondheidszorg varen er wel bij. Maar is dat de bedoeling? Is het werkelijk de bedoeling dat Goede Doelen als: WarChild, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis en noem nog maar eens een aantal organisaties, tot in lengte van dagen hun werkzaamheden voort kunnen en moeten blijven zetten? En dat Defensie dankzij een dergelijke stap voorlopig (wereldwijd) voldoende werk heeft de komende jaren? Wanneer je je afvraagt waarover het gaat, volgen er verschillende verhalen.  Ik wil, kan en zal er daarom ook geen uitspraak over doen. Een overzicht van wat er gezegd wordt, kun je nazien onder de volgende link:
http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/04/28/uw-mening-over-acties-zoals-12-12/ 

Hoe kunnen we als mens werkelijk een bijdrage leveren aan het stoppen van oorlog en conflicten, wanneer we enerzijds wapens af willen schaffen en anderzijds wapenbezit promoten? Het verhaal in de krant van 2 mei, over het 5 jarige jongetje, wat in Amerika, zijn 2 jarige zusje per ongeluk heeft doodgeschoten, zegt toch al genoeg? Zie ook de volgende link:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3434551/2013/05/01/Jongetje-5-in-VS-doodt-zusje-2-met-kindergeweer.dhtml 

Terugkomend op wat positiever nieuws, de woorden van de nieuwe Koning, ook dit keer betreft het een stuk uit zijn toespraak tijdens de inhuldiging. Waarbij de volledige tekst na te lezen is onder de volgende link: http://www.ad.nl/ad/nl/10784/Kroning-Willem-Alexander/article/detail/3434209/2013/04/30/Lees-hier-de-volledige-toespraak-van-Willem-Alexander.dhtml 

Een gedeelte uit deze toespraak heb ik geciteerd: "Ieder voor zich lijken we weinig greep te hebben op ontwikkelingen die ons leven beïnvloeden. Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering maar in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt. Als burgers van ons Koninkrijk. En als bewoners van deze aarde, die zich geconfronteerd zien met tal van opgaven die alleen in internationaal verband zijn op te lossen. Eenheid en verscheidenheid. Eigenheid èn aanpassingsvermogen. Besef van waarde van tradities èn nieuwsgierigheid naar wat de toekomst brengt. Die kenmerken hebben ons in de loop van onze geschiedenis gemaakt tot wie we zijn."

Dat klinkt goed en is mooi omschreven, het vervolg is wellicht nog belangrijker: "De drang om grenzen te verkennen en liefst te verleggen, heeft ons vèr gebracht. Vijf bijzondere landgenoten staan daarvoor symbool. Zij vervullen hier, vandaag, een traditionele rol, maar zijn tegelijkertijd een levend bewijs van waartoe wij in staat zijn.

Achter hen staan honderdduizenden anderen die zich op hun eigen manier onderscheiden. Ook hun inzet is onmisbaar. De hoop van ons land schuilt in het samenspel van al die mensen, met hun talenten, klein en groot. Vindingrijkheid, ijver en openheid zijn al eeuwenlang onze kracht. Daarmee hebben wij de wereld veel te bieden.

Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen".

Nieuwsgierig zijn naar de toekomst begint bij eigen verantwoordelijkheid, kritisch zijn, zelfonderzoek en het leren communiceren met jezelf. De nieuwsbrief van mei van De Hof van het Heden, helpt je daar mogelijk zelfs bij, om inzicht te krijgen, in je eigen situatie, in je eigen mogelijkheden. Ik heb deze voor het gemak maar meteen bijgesloten, zodat jij direct de kans hebt om deze NU ook gelijk te lezen:  http://www.dehofvanhetheden.nl/pdf/nieuwsbrief15.pdf 

En wanneer je na het lezen van dit blog, de nieuwsbrief en alles wat er na 30 april gebeurd is, bereid bent, om jouw bijdrage te leveren, mag dit natuurlijk. Durf jij jouw kwaliteiten te delen, durf jij je in te zetten voor het algemeen belang?  Durf (jij) te helpen, reageer dan maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten