donderdag 16 mei 2013

Hoe groot is jouw bereik en welke waarde hecht jij er zelf aan?

Waarom het goed  is om deze video af te spelen en de tekst ervan te beluisteren of te lezen voor je start met het lezen van dit weblog, zul je vanzelf ervaren.
http://www.youtube.com/watch?v=h_6vuSLlDCo

Toen ik gister naar de Radio uitzending van 538 luisterde, ging het over een nieuw social media netwerk, waar je alleen familie en allerbeste vrienden op uit zou nodigen. De discussie daarbij was hoeveel mensen je daar maximaal op zou moeten toelaten. Ja, hoeveel mensen laat jij toe in je familie en vriendenkring en hoe belangrijk vind jij het om met al deze mensen contact te hebben? Wat is daarnaast het belang van het hebben van contact met mensen? En waarom deze vraag na de koptekst bovenaan het blog en de eerste alinea inclusief de clip daaronder?

Ik heb daarvoor de koppen van het AD de Dordtenaar genomen over de periode van 10 mei tot en met vandaag 16  mei. Dit keer doe ik ze in de omgekeerde volgorde:

Donderdag 16 mei: "Dordt krijgt nieuw stadion;  Demontabel bouwwerk straks ook ingezet bij WK"; en daarbij even een kleine toevoeging van mijn zijde, natuurlijk kan en mag Anouk na alle voorgaande 4 dagen ook vandaag niet op de kop ontbreken: "Nederland in de ban van Birds; Heel Nederland is in de ban geraakt van Anouks songfestivalnummer Birds. In Utrecht zal het nummer morgen en zaterdag zelfs uit het carillon op de Dom schallen; 

Woensdag 15 mei: Moedige Ingreep Van Angelina Jolie; 'Mijn besluit voor een borstamputatie was niet makkelijk. De kinderen zien mijn kleine littekens en dat is het. Al het andere is gewoon mama, zoals ze altijd was.'; en VVD en PvdA staan pal achter Weekers; Staatssecretaris vindt zichzelf grote fraudebestrijder; en een kleiner stukje waarin staat: Vader vermiste broertjes schreef afscheidsbrief;

Dinsdag 14 mei: Weekers' hoofd ligt op hakblok; Nog één kans voor uitleg toeslagenfraude; en Voortvluchtige dief trapt in 'moederdagval' politie"; Even kort omschreven: De man bleek onvindbaar maar besloot toch ook gehoor te geven aan de waardering voor zijn moeder, waardoor de politie hem op moederdag bij zijn moeder in kon rekenen;

Maandag 13 mei: "Vervoer mogelijk via de Betuweroute; Hardinxveld staat chloortreinen toe; Hardinxveld Giessendam is bereid de giftreinen van Dordrecht en Zwijndrecht 'over te nemen'. Volgens de gemeente kunnen goederentreinen met gevaarlijke lading beter over de Betuweroute rijden dan bewoond gebied in de Drechtsteden te doorkruisen; en Voetbal blijkt veruit gevaarlijkste sport; Misdragingen op en rond de voetbalvelden komen tientallen keren vaker voor dan bij ander populaire sporten;

Zaterdag 11 mei: Wonderbaarlijk; Na 17 dagen levend onder het puin vandaag gehaald; 'Een wonderbaarlijke prachtige gebeurtenis.' Zo omschreef premier Sheikh Hasina van Bangladesh gisteren de redding van een vrouw uit het puin van de kledingfabriek, die eind april instortte. 17 dagen had de jonge naaister Reshma liggen wachten op hulp, onder het puin. Ze hield zich in leven met koekjes en flessen water; en 'Gevaarlijke treinen over de Betuwelijn'; Tweede Kamer: Drechtsteden ontlasten; 

Vrijdag 10 mei: Politie staakt ook zoektocht in Limburgs bos; Broertjes Ruben en Julian nog spoorloos; De hoop dat de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist nog levend worden gevonden, is na 3 dagen zoeken aanzienlijk geslonken. De politie staakte gisteren ook de massale zoekactie in het Limburgse Bunderbos; en Crisis? Dan nemen we nog maar een wijntje"; En de korte omschrijving: Onderzoeksbureau GfK heeft een onderzoek gedaan naar het drank en snack gebruik van de Nederlanders op basis van inkomsten.

Wanneer je dit even kort doorgenomen hebt, kun je je afvragen of we nu echt op de goede weg zijn en wanneer we de ommekeer werkelijk kunnen gaan ervaren?
* Hoe positief is het, wanneer we enerzijds Voetbalstadions bouwen, terwijl we anderzijds lezen dat voetbal veruit de gevaarlijkste sport is?
* Hoe positief is het, wanneer we enerzijds vanuit Sliedrecht actie voeren tegen de Derde Merwede Haven, vanwege de stort van chemisch afval en anderzijds in de naastgelegen plaats Hardinxveld Giessendam ervoor kiezen om giftreinen langs de Betuweroute te laten rijden?
* Hoe positief is het, wanneer we enerzijds op zoek gaan naar een dief die bij zijn moeder op de bank zit met moederdag en anderzijds een zoekactie naar 2 jongetjes staken en zo nu vandaag  in de krant blijkt, de camerabeelden van de auto van de vader op een verkeerde wijze weergeven wordt? En het gaat zelfs nog even verder, nu zojuist op de radio vermeld wordt, dat de gebruikte beelden van de auto, onjuist zijn. Omdat het een andere auto betreft en deze niet  van de vader van deze jongetjes is, waardoor het onderzoek in een verkeerde richting gaat?

Natuurlijk kunnen we nog veel meer onderwerpen uitdiepen, maar in hoeverre zien we dan werkelijk wat er gaande is? Hoe vaak gaan we nog door met denken over allerlei dingen die misgaan en grote consequenties met zich meebrengen, terwijl we er anderzijds niets aan doen om het werkelijk te voorkomen? Dan heb ik het niet over Angelina Jolie en haar initiatief of het verhaal rondom de heer Weekers. Want eerlijk is eerlijk, hoe zeker zijn we van of over beide kwesties? Je kunt dan ook, bij beide, je vraagtekens hebben.

In tegenstelling tot het verhaal over de kledingfabrieken in landen als Bangladesh, China en Cambodja. Deze worden op dit moment weer even onder de aandacht gebracht, onder de loep genomen, toch is dit niet de enige tak of branche waarin dit gaande is. We werken er ongemerkt of zal ik zeggen "onbewust" allemaal aan mee. En natuurlijk zijn we ook allemaal betrokken, wanneer er iets ergs gebeurt. Ook Premier Sheikh Hasina toont zijn enthousiasme wanneer er na 17 dagen nog iemand wordt gered. Maar zou hij zich er niet gewoon bewust van moeten zijn, dat er mensen zijn, die in "zijn land", onder dusdanige omstandigheden tewerkgesteld worden? Of wil hij en willen wij*, (*de mensen die kopen zonder zich bewust te zijn van de situatie waarin mensen en dieren leven, wonen en werken), hier niet mee geconfronteerd worden?

Weet jij wel wat je familie, buren en familie doen? Hoe zij leven, wonen en werken? Of zij ook dagelijks een strijd moeten leveren, op welk vlak dan ook? En praat jij hier persoonlijk met hen over, of stuur je zo nu en dan een berichtje via de één of andere social media site of een kaartje via de post, of heb je telefonisch contact? Wat is jouw rol in dit alles? Welke verantwoordelijkheid heb jij of hebben wij? Wanneer gaan we weer tijd maken voor het "echte contact"? Wanneer gaan we op bezoek bij mensen die ertoe doen, waarom we geven?  Wanneer kijken we weer eens echt verder dan alleen naar de locatie waar iemand woont, werkt of leeft? Onze aarde, met iedereen die en alles wat erop leeft, is meer waard dan welk geld dan ook. Wanneer gaat dat besef weer eens meespreken?

De volgende vraag kan en wil ik je niet onthouden. Wanneer gaan we weer eens delen?  Want ook nu geldt, dat ook zij niets van jou weten, wanneer jij hierover zwijgt. Wanneer jij je gevoelens voor jezelf houdt, wanneer jij weigert te praten over wat je bezighoudt. En er zijn ongetwijfeld mensen, die bereid zijn, om naar je te luisteren, je willen helpen, er voor je zijn. Dit kan echter pas wanneer jij je openstelt, wanneer jij spreekt en vertelt wat er is.

Een mooi einde van dit stuk, waarin communiceren centraal staat. Communiceren met jezelf, om ervoor te zorgen dat je gezond blijft. Communiceren met iedereen die je dierbaar is, waarmee je samenleeft, woont of werkt. Interactie, omdat er voldoende mogelijkheden zijn en het tot ieders eigen en daarnaast tot onze gezamenlijke verantwoordelijkheid behoort. Communiceren om je gevoelens te uiten, je emoties uit te spreken en er op die wijze voor zorgen dat negatieve gedachten geen invloed meer zullen hebben. Zelfs niet, wanneer deze gevoed worden, door alle berichtgevingen (juist of onjuist) in de media. Want eerlijk is eerlijk, wanneer we over verantwoordelijkheden spreken, zou er dan voor deze laatste tak, in het kader van communiceren, ook juist niet nog een veel schonere taak zijn weggelegd? Wanneer zij deze mening delen, het antwoord hierop positief is, dan wil ik ze, daar waar mogelijk, heel graag mee of bij helpen. Ik ben er klaar voor.

Durf (jij) te helpen, reageer dan NU maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten