dinsdag 28 mei 2013

Welke waarde heeft een mensenleven en zou dit ook te upgraden zijn?

Een bizarre vraag, toch is het een vraag, die in de tijd waarin we leven, volledig past. En waarom dit zo is, zal duidelijk worden na het lezen van dit blog. Dat het daarnaast hard nodig is, dat iedereen dit besef weer krijgt, is wellicht nog vele malen belangrijker dan het werkelijk upgraden of opwaarderen van jouw leven. Want jouw leven is, wat jij ervan maakt, hoe je omgaat met de mooie dingen en tegenslagen kortom dat wat jou gegeven wordt en wat je ermee doet.

Ook vandaag schijnt het zonnetje weer. En voor alle mensen die er niet direct van kunnen genieten. Het licht komt ook door de ramen naar binnen, zodat je de vitamine D die duidelijk voelbaar aangemaakt wordt, wanneer je er echt in loopt of zit, druppelsgewijs binnen krijgt. Want de zon maakt een hoop goed. Helpt mensen om de dingen die voorheen iets moeilijker op te lossen waren, weer in een ander daglicht te zien. Dat dit ook letterlijk zo is, zal menigeen je kunnen vertellen terugkijkend op eerdere ervaringen in het leven. Dat de spreekwoorden die met donker en licht te maken hebben allemaal een bepaalde kernwaarde hebben zal je dan ook niet verbazen.

Het spreekwoord: "Het is nooit zo donker geweest of het wordt weer licht", levert zelfs een heus boek op met een bijna gelijke titel. En er zijn nog meer spreuken over het licht. O.a. het gedicht van Marianne Williamson: "Onze diepste angst is niet dat we toereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het allerbangst voor zijn". Dat dit gedicht vaak ten onrechte wordt toegerekend aan Nelson Mandela, heeft Marianne Williamson dan ook heel duidelijk omschreven op haar website:
"The Famous Speech That Nelson Mandela Never Gave..." Ik heb voor het gemak toch nog even de Nederlandse vertaling genomen. 

Licht

Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn,
Onze grootste angst is dat we onmeetbaar krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het meest bang voor zijn.
We vragen ons af:
'Wie ben ik dat ik briljant, prachtig, talentvol, fantastisch zou zijn?'

Maar wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God.
Jezelf klein voordoen dient de wereld niet.
Er is niets verlichtends aan om te krimpen opdat anderen zich niet onzeker zullen voelen in je buurt...

Het is onze natuur om te stralen, zoals kinderen stralen, we zijn op de wereld gekomen

Om het Goddelijke in ons uit te drukken.
Het zit niet in sommigen van ons; het zit in iedereen.
En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming,
om hetzelfde te doen....

Wanneer wij bevrijd zijn van onze angst,
Bevrijdt onze AANWEZIGHEID automatisch anderen. 

Zou het echt zo zijn dat onze aanwezigheid automatisch andere mensen bevrijdt van angst? Waarom kiezen mensen er dan nog steeds voor om in angst te leven? Door zichzelf omlaag te halen, tekort te doen, niet goed voor zichzelf te zorgen, met het idee, dat ze het niet waard zijn. Maar wanneer is iemand het in hemelsnaam niet waard om te leven? Wanneer is iemand zover afgegleden dat hij of zij het leven niet meer aankan en niet meer als waardevol ziet? 

De kop van het AD vandaag 28 mei 2013, geeft na de berichtgeving op het nieuws gister wellicht meteen duidelijkheid? Deze luidt als volgt: "Zakendeal werd paar fataal; Ingrid Visser en partner vermoord om vastgoedinvestering". De andere koppen zijn daarnaast ook zeker van belang: "Bedankbrief Koningspaar; Den Haag, Koning Willem Alexander, koningin Máxima en Prinses Beatrix bedanken het Nederlandse volk in een open brief voor de vele gelukwensen die ze kregen rond de troonswisseling van 30 april. Ze schrijven heel dankbaar te zijn voor al deze felicitaties en blijken van waardering" en "Eindelijk ZON! Eindelijk lijkt het lente te worden; de zon liet zich gisteren na lange tijd weer zien." Dat de laatste regel van hetzelfde stukje misschien weer roet in het eten gooit zal iedereen begrijpen. "Ook vandaag schijnt de lentezon volop, maar daarna lijkt de pret over: de rest van de week blijft de temperatuur rond de 16 graden en is er grote kans op regen".

Dat de tekst van Marianne Williamson op dit moment voor heel veel mensen in de wereld van toepassing is, zal ook niemand kunnen ontkennen. Veel mensen ondervinden de gevolgen van de "Crisis" aan den lijve. Dat dit helaas ook letterlijk zo is, zal, mag en kan niet langer meer verzwegen worden of verborgen blijven. Want is de  gezondheidszorg naast de grootste kostenpost, op dit moment ook niet één van de grootste "bronnen" van inkomsten waarop de economie draait? En is dit niet bizar? Alsof het ziek en gezond zijn, elkaar in evenwicht houdt? Dat de balans weer terug zal moeten keren, om dit niet nog drastischere gevolgen te laten krijgen, zal NU inmiddels volkomen duidelijk zijn? De volgende link op Wikipedia schijnt wellicht een heel ander licht op het woord balans of geeft je een totaal andere kijk op zaken die nu spelen? http://nl.wikipedia.org/wiki/Yin_en_yang

Openheid, respect en vertrouwen, vormt de basis voor het menselijk bestaan. De basis, die we als mens van God hebben ontvangen en meegekregen. Deze basisbegrippen waarderen, is dat wat we NU nodig hebben, om ons leven zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ons leven, van ieder individu, ieder mens die op deze aarde leeft, waarbij ook iedereen zich (zelf) weer zal mogen gaan herinneren waarom hij voor dit leven gekozen heeft. Een keuze, die bewust gemaakt is, onbewust in leven meespeelt en door de lessen die men leert, in het leven, weer duidelijk zichtbaar zullen mogen zijn. Lessen, als in Leven Leren Herinneren Weten. http://www.levenlerenherinnerenweten.nl/pdf/levenlerenherinnerenweten.pdf

Door bij jezelf te blijven, om te leren gaan, met voor- en tegenspoed, die arm in arm en zij aan zij, door een mensenleven verweven zijn, zul je gaan zien welk doel dit dient. Je kunt ervoor kiezen om je leven te laten leiden, te lijden in leven of het heft in eigen handen te nemen, waardoor je ervoor kiest om je leven als het ware te upgraden. Het leven en alle gebeurtenissen in het leven kunnen iemand maken of breken, waar kies jij voor? Wil jij groeien in je leven, en als waardig (en volwaardig) mens je ogen sluiten wanneer jouw leven ten einde komt? Dan zul je ervoor moeten kiezen om te leren, de zin van de ervaringen in jouw leven te zien.

Alles draait per slot van rekening om het: herkennen (herinneren), erkennen (toegeven dat), accepteren (weten dat het zo is), waarbij je zelf de keuze maakt, of je je erin berust, of dat je er zelf mee aan de slag wilt gaan en mogelijk zelfs te wijzigen. In de eerste plaats voor jou, voor de ander en voor iedereen die jou dierbaar is. Jij bent de regisseur van jouw leven, een leven dat je verkoos te leven voor je het werkelijk aanging. Een leven uit liefde gekozen. Want ook nu geldt dat we allemaal geschapen zijn naar God's evenbeeld. We daarnaast allemaal een eigen (individuele) aanvullende rol spelen. 

Een rol spelen of een functie vervullen, doordat je deze aangaat, op het moment waarop jij jouw leven start.  Want door het leven te leven volgens het pad wat jij voor je eraan begon al hebt mogen zien, zul je van "meerwaarde" zijn. Zul je automatisch weer "heelzijn". Wanneer je  eerlijk en oprecht bent, kiest voor jezelf, kiest voor jou, daarbij niemand schaadt, ook nooit de intentie hebt dit te doen, zal jouw leven in een stijgende lijn zitten. En, zal jouw leven, een bijdrage leveren, aan het "samenzijn", zoals dit bedoeld is en God voor ogen had, op het moment, waarop hij de wereld geschapen heeft. Meteen ook het antwoord, op de boodschap in het voorgaande blog, over de noodzaak van het stellen van vragen. Vragen die voor iedereen gelden, maar daarnaast voor iedereen een ander, eigen antwoord op zullen leveren. Omdat jij jouw leven leeft en niet dat van: je vader, moeder, broer, zus, oom, tante, dochter, zoon, buurman, buurvrouw, vriend, vriendin of collega.  Jouw leven met jouw eigen verhaal en daarbij horen ook jouw eigen emoties. Emoties die je nodig hebt om je ziel te vervolmaken. Emoties die leiden tot éénwording. Emoties die leiden tot heel zijn.

Durf jij weer heel te zijn? Durf jij te helpen? Durf jij je emoties te uiten, door erover te praten of ze van je af te schrijven, kortom op een bewuste manier te communiceren? Reageer dan maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten