donderdag 12 juli 2012

Hoe houden mensen het vol?


"Natte 96e Nijmeegse Vierdaagse verwacht".

Een quote van NU.nl en het gesprek van de dag, onder de trouwe wandelaars die zich al vele jaren inschrijven voor één van de grootste evenenmenten in de geschiedenis van de wandelsport.

Maar wat maakt nu dat mensen deelnemen aan zo'n gigantische evenement? Is het een vorm van sport of zou je het anders en beter omschrijven, dat de mensen die besluiten om dit te doen het als een overwinning op zichzelf zien? Iedere wandelaar die regelmatig meeloopt met grote wandel- toertochten, wil uiteindelijk één keer in zijn leven de vierdaagse meelopen. Wat zorgt er nu voor, dat deze aantrekkingskracht bij de één leidt tot inschrijving en werkelijke deelname en het bekende kruisje aan het einde van de 4 dagen en dat de ander, zelfs al traint hij al een jaar, voor de start afhaakt of uiteindelijk uitvalt, tijdens de toertocht op zich?

Niemand kan dit met zekerheid zeggen. Wat wel mooi is om te weten dat de jongste deelnemer die zich heeft ingeschreven 11 jaar oud is en de oudste, ja zelfs 2 oudste deelnemers, 90 en 91 jaar jong zijn. Zie ook de hierna volgende link van de Gelderlander van 6 juli jl.: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/11342526/Vierdaagse-oudste-deelnemer-is-91-jaar,-de-jongste-elf.ece 

Wat bijzonder, dat er weer zoveel mensen zijn, die zich hebben ingeschreven. En wat jammer, dat zij zich net als al die vakantiegangers die besluiten om in Nederland te blijven, ongemerkt nu al zullen laten leiden door de slechte weersvoorspellingen. Wanneer je kijkt naar de afgelopen maanden, heeft iedereen zelf kunnen ervaren dat er van de voorspellingen ongeveer net zo weinig klopt, als van de koersen van de aandelen. Ik noem daarbij Facebook voor het gemak nogmaals als voorbeeld. Laten we gewoon eens vertrouwen houden. En zonder stil te staan bij wat er allemaal fout kan gaan, nu eens verwachten dat het gewoon heerlijk wandelweer is. De 96ste keer en daarvan loopt er iemand al voor de 65ste keer mee dit jaar, met recht een prestatie.

Zou de saamhorigheid, de vriendelijkheid van de mensen in en om Nijmegen, alsmede de bereidwilligheid om een steentje bij te dragen, aan dit fantastische volksfeest, dan toch een soort stimulans zijn, om het te willen halen? Dan kunnen we toch ook regelen, dat iedereen vanaf de start van de vierdaagse erop vertrouwt, dat het heerlijke dagen worden. Niet te warm, niet te koud, een klein briesje, in de nacht tot 03.30 uur een buitje voor het stof en de plantjes en dan gewoon droog, tot de laatste wandelaar binnen is en de persoon die zich inzet om deze mensen te verzorgen gewoon kan genieten van het festein. Ik gun het iedereen van harte, omdat het leidt tot verbroedering. Je loopt zelf, dat weet iedereen, maar het feit dat er ook dit jaar weer bijna 50.000 mensen zich in hebben geschreven, terwijl er maar 45.000 plaatsten te vergeven zijn, is toch eigenlijk uniek?

Hoe kunnen we deze mensen en alle mensen die in Nederland blijven met de vakantie, of mensen die het op de één of andere manier zwaar hebben, waar ter wereld dan ook een hart onder de riem steken? Wil jij met me meedenken en kijken hoe we ervoor kunnen zorgen, dat mensen het net als de oudste wandelaar, nog minstens een jaar of 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 of zelfs 96 jaar volhouden? Reageer dan gewoon. Iedere reactie is goed. Geef je mening en draag zo een steentje bij. Want alleen door positief te denken, iedereen iets goeds te gunnen, toe te wensen, simpelweg mooi weer of wat maar ook, leveren we ongemerkt een respectvolle bijdrage, aan de goede energie, die elk mens NU juist zo hard nodig heeft.

Doe jij mee?


2 opmerkingen:

  1. Misschien laten de mensen zich niet alleen leiden door de weersvoorspellingen, maar door de ervaringen met het weer in Nederland. Wij zijn al menig keer op de camping blijven 'plakken' in de modder door het slechte weer.
    Ons maakt het niet uit, weer of geen weer. Lol en gezelligheid is wat telt! Regen of zonneschijn, 'Make the most of today' :D

    Dikke kus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daphne,

      Ja, dat klopt ervaring. Toch moeten we dit loslaten, verandering vindt alleen plaats wanneer we positief blijven denken. Kaplaarsjes in de bak of een plu bij je is natuurlijk verstandig. Het komt goed. De zomer is in aantocht. Morgen de eerste wandeldag, doe ik een gebedje voor droog en lekker wandelweer!

      Verwijderen