woensdag 4 juli 2012

Waar komt het weten vandaan, vanuit je hart of vanuit je hoofd?

Independence Day of de vondst van het Higgs of Gods deeltje?

Ik start met het laatste nieuws van vandaag, omdat dit iets is, wat in de wetenschappelijke wereld en op alle zenders nu als één van de meest belangrijke items wordt gezien. En ik moet je meteen bekennen, dat ik de live-uitzending vandaag op Journaal 24 heb gevolgd. Mooi om zulke blije mensen te zien. Zeker wanneer de persoon, Peter Higgs die het ooit voorspeld heeft in 1964, er vandaag op 83 jarige leeftijd nog bij mag zijn, om dit wereldkundig gemaakt te zien worden.  Ik heb de link uit het parool er even bijgedaan. htttp://www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3281582/2012/07/04/Tranen-van-geluk-Higgs-boson-bestaat.dhtml Ja het is oprecht een bijzonder iets en vanuit het oogpunt van de wetenschap een echte doorbraak. Toch zegt men meteen, zal er nog jaren van onderzoek volgen.

Dan Independence Day, ook wel bekend als the Fourth of July. De dag waarop men in 1776 de Verenigde Staten van Amerika onafhankelijk verklaarde van het Verenigd Koninkrijk. Een stukje Geschiedenis met als bron de Wikipedia site: "Alhoewel 4 juli voor de Amerikanen bijna iconisch is, beweren sommigen dat de datum zelf een beetje arbitrair is. New Englanders hebben de Britten bevochten sinds april 1775. De eerste motie in het Continental Congress voor onafhankelijkheid werd gemaakt op 8 juni. Op 2 juli, na een zwaar debat, stemde het congres unaniem (12-0) maar in het geheim, vóór de onafhankelijkheid van het Koninkrijk Groot-Brittannië. Het Congres herwerkte de tekst van de verklaring tot kort na 11 uur op 4 juli, toen dertien kolonies stemden vóór aanname en een ongetekende kopie aan de pers vrijgaven. (New York onthield zich van beide stemmen.) Philadelphia vierde de verklaring met publieke lezingen en vreugdevuren op 8 juli. Pas op 2 augustus werd een afdruk getekend door de leden van het congres, maar zelfs dit werd geheimgehouden ter bescherming van de leden tegen Britse represaillemaatregelen."

Hoewel het over totaal verschillende belangen of onderwerpen gaat, zou je dit ook als vergelijkbaar kunnen ervaren? Het Higgs of Gods deeltje wordt als bewijs van het ontstaan van het Universum gezien. De oerknal zou hierdoor te verklaren zijn. Geldt dit dan meteen als bewijs dat God niet bestaat? Dan zijn we ook onafhankelijk en dragen we de volledige verantwoordelijk voor de aarde, alles wat daarop leeft, ons eigen functioneren en handelen of is dit iets te kort door de bocht? Kunnen we dan nog wel praten over erfelijkheid en of genetisch bepaald? Kortom blijven deze begrippen nog overeind?

Dat de ontdekking wetenschappelijk gezien heel bijzonder is, zal ik,  noch ieder ander kunnen ontkennen. Dit geldt zeker voor de mensen, die er hun levenswerk van gemaakt hebben. Maar wat kun je ermee? Wat is nu het werkelijk belang van dit onderzoek, wat al miljarden heeft gekost? Kun je met dit deeltje in de versneller een nieuw Universum creëren? Dan zou het natuurlijk een voordeel kunnen zijn, zeker wanneer we dit Universum zo hebben uitgeput dat er geen leven meer mogelijk is.

Kan dit deeltje eveneens de aarde, met al zijn grondstoffen, mensen, dieren, bomen en bloemenpracht tot stand brengen? En wanneer dit zo is, lukt dit dan ook in zeven dagen?  Dat is namelijk de tijd die God ervoor nodig had om de hemel en de aarde te scheppen met iedereen die en alles wat er vanaf dat moment op leefde. Ervan uitgaande en erop vertrouwende dat hetgeen er in de bijbel geschreven staat de waarheid is. In hoeverre vertrouw jij op de waarheid? En moet de waarheid eerst bewezen worden,  voordat jij hier volledig in meegaat? Is het geloven, wat Peter Higgs heeft gedaan, op het moment waarop hij een voorspelling deed, niet gewoon het zelfde als vertrouwen op de waarheid, God of dat waar hij in geloofde? Hoe belangrijk was dit bewijs voor hem en wat kan hij of iedere andere wetenschapper er verder mee? Hoe gaat dit een bijdrage leveren voor de mensheid?

Ik geloof in God, daarnaast in de levenskracht die ieder mens zelf bezit. De wil van de mens is bepalend voor dat wat er gebeuren mag. Dat de wil en het bewustzijn van de mens, volledig los staan van het lichaam, dus ook van de hersenen van de mens, is iets wat de medische wetenschap nog niet ontdekt heeft.

Dit is Gods kracht, doordat Zijn Zoon Jezus, altijd bij ieder mens aanwezig is. Door je als mens over te geven aan het volledige vertrouwen in God en Zijn Zoon Jezus, zijn er wonderen mogelijk. Wonderen, die niet in geld uit te drukken zijn of mogen worden. Wonderen, die niet wetenschappelijk bewezen kunnen of mogen (of hoeven) te worden. Wonderen, die wanneer de mens zich voor 100 procent inzet, om op de juiste manier te leven, voor iedereen te behalen zijn. Eén voorwaarde is dan, leven volgens de 10 geboden. De 10 geboden, die we als mens allemaal in ons hart geschreven hebben gekregen op het moment waarop Jezus Zijn leven gegeven heeft en voor “onze zonden” gestorven is. Door Zijn bloed, is ieder mens, voor eeuwig en altijd, verlost van het kwaad. Deze 10 geboden kun je beter omschrijven als ons trouwste orgaan, ons geweten. Ook dit is nog niet door de medische wetenschap ontdekt. Daarnaast zullen we de 10 geboden van de "Native Americans", de Indianen weer moeten gaan respecteren en ons leven vanaf NU, daarop weer gaan inrichten. 

Veel mensen die sterven, doen dit omdat zij meer liefde voelen voor hun familie, ouders en medemens dan voor zichzelf. Helaas hebben ze hierdoor ook fouten gemaakt. Fouten die onherstelbaar lijken, fouten die wanneer je ze toe kunt geven en er dagelijks vergeving voor vraagt, jou zullen worden vergeven. De ander zijn fouten vergeven, hoort daar onvoorwaardelijk bij. Kun jij dit? Wil jij dit? Geloof en vertrouw jij ook op het goede, omdat we allemaal onderdeel zijn van een heel groot geheel, daarnaast een uniek individu, met even zoveel unieke eigenschappen? Kies dan voor jou en het algemeen belang. Want geloof jij nu werkelijk dat je alleen voor jezelf hoeft te zorgen en de ander aan zijn of haar lot over kunt laten? Welk voorbeeld geef je je kinderen dan? Hoe verantwoord ben jij dan bezig? Hoe belangrijk is jouw leven en alles wat je bereikt hebt, aan het einde van jouw (levens)reis?

Independence Day 2012, een dag met een wetenschappelijk randje of kies je voor het geloof en vertrouw jij op de waarheid, je hart, je geweten? Durf jij hierop te reageren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten