dinsdag 17 juni 2014

Waarom prioriteiten, de grenzen die een mens heeft kunnen overstijgen?

Wat heeft houden van en liefhebben voor zin, als de zienswijze van de personen die je liefhebt, bepaald wordt door factoren van buitenaf?

Ja, dat is een vraag, waar heel veel mensen in het leven wat zij leven, mee geconfronteerd worden. Een vraag of een gedachte, die ervoor zorgt, dat mensen keer op keer hun grenzen overschrijden. Grenzen, die zij zelf hebben opgeworpen, als een barricade, waardoor ze steeds weer tegen een barrière aanlopen. Een barrière of blokkade, in iedere geval iets wat ervoor zorgt, dat zij ziek worden, problemen krijgen, waardoor (de) onbalans een gevolg is. En of dit nu in een werkrelatie is of in hun persoonlijk leven, laat ik nog even in het midden. Dat het één het ander niet uitsluit, lijkt een logisch gevolg. 

Maar is dit ook logisch, is dit ook werkelijk zo of zijn het toch de prioriteiten en de grenzen, die er uiteindelijk voor zorgen dat iemand zichzelf tekort doet? Tekort doen, als in niet goed voor jezelf zorgen, niet voldoende van jezelf houden, waardoor al het andere wat er in de wereld is, waar je iets of iemand anders voor nodig hebt, vele malen belangrijker wordt, dan datgene wat je zelf al hebt en wat er ook werkelijk voor zorgt dat je gelukkig bent. 

Toen ik gistermorgen om 07.00 uur de krant van de mat af pakte, bedacht ik ineens dat ik hier zaterdag een gesprek met mijn schoonzus over heb gehad. En het bizarre is, dat het inderdaad zo is. De kop van de krant zegt het al: "Eén zege Oranje en economie fleurt op". '5-1 herstelt zelfvertrouwen Nederlander' en dan "Wat een balletje al niet in gang kan zetten. Volgens experts spoelt de historische 5-1 in Salvador in één klap het nationaal chagrijn weg, zullen de kassa's rinkelen en kunnen we onze export opschroeven." 

Kolder of toch meer waarheid dan we ons voor mogelijk houden? De programmering van het menselijk wezen? De programmering van het menselijk brein, bepaalt ons geluk of ons ongeluk. De vraag is en blijft daarbij alleen wie zijn de belanghebbende? De mensen die denken gelukkig te zijn, of de mensen die ervoor zorgen dat de malle molen van het leven in stand gehouden wordt, omdat het dusdanig veel oplevert, dat ze met een ietwat kwaad geweten, kunnen genieten, van alles wat buiten henzelf staat. Alles, wat ze op de meest slinkse wijze verkopen als de waarheid? Verkopen als het geluk, waarin iedereen meedeelt, zelfs wanneer het eigenlijk ten koste gaat van een nog veel grotere groep mensen, dan iemand met zijn gezonde verstand ooit maar kan bedenken? Want het bizarre is, dat er ook dit keer al een tijdlijn uitgezet wordt, want de krant zegt het al: 'Over 30 jaar praten ze hier nog over'. 

Tijdlijnen, één van de mogelijkheden die kenmerkend zijn voor de NLP-er. NLP, Neuro Linguistisch Programmeren, de manier om mensen te helpen die ongelukkig zijn, gehinderd worden door wat voor blokkade maar ook, zou weleens de uitvinding van de eeuw kunnen zijn. Ja, dat dachten John Grinder en Richard Bandler, toen zij voortbouwden op het werk van Gregory Bateson, Milton Erickson, Noam Chomsky, Alfred Korzybski, Paul Korzybski, Paul Watzlawick en verschillende anderen. Zie ook de Wikipedia Link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Neurolingu%C3%AFstisch_programmeren

Hoe lang blijven we nog denken dat de waarheid iets is wat getoond, bewezen of bevestigd moet worden. De waarheid zit dieper in ons zijn verweven, dan welke studie, welk onderzoek of welke bevestiging dan ook? De waarheid is wat we zijn, omdat het zo is, altijd al is geweest en niets of niemand ervoor kan zorgen dat dit wijzigt of zelfs maar enigszins veranderd wordt. Zelfs wanneer er allerlei trucs uitgehaald worden om dit te realiseren, zal er niets zijn wat ons zijn, de waarheid kan veranderen. We zijn de waarheid, de waarheid is in ons en niets of niemand kan de mens ervan weerhouden deze te leven en te zijn. 

En net als bij mijn voorgaande blog waarin ik schreef over de film 'The Lady' kan ik nu nogmaals zeggen, dat de waarheid ons verder brengt, dan wat maar ook. De waarheid, dat wat is, omdat het klopt, omdat het werkt en ons uiteindelijk helpt, om de persoon te zijn, die we behoren te zijn. De persoon die vanuit de waarheid leeft, zal gelukkig en gezond in het leven staan en op eenzelfde wijze door het leven gaan. En welke opleiding deze persoon daarvoor zou moeten volgen laat ik in het midden. Het gaat om vertrouwen en weten wat je kunt, waar je kwaliteiten liggen. Jij, de persoon die volledig en overal zichzelf is. Alsof je NLP op zielniveau praktiseert, niets meer of minder. Dat wat zo is en behoort te zijn, de taal van het hart. Dit zijn de 10 geboden, die als een rode draad door jouw leven gaan, als het bloed wat in jouw aderen en door je lichaam stroomt. Bloed, dat waarmee Jezus alle zonden voor de hele mensheid voor eeuwig en altijd heeft afgekocht.

Wat mooi is om te weten, is dat een NLP-er niet geïnteresseerd is in onderzoek. Waarom dit zo is, daar zou je ook je vraagtekens bij kunnen hebben, of je zou dit gewoon aan kunnen nemen zonder oordeel. Wikipedia schrijft het volgende: "Ondanks de pogingen tot een onderbouwing heeft NLP enkel pragmatische doeleinden. In 1979 schreven de oprichters John Grinder en Richard Bandler: "We zijn niet bepaald geïnteresseerd in wat 'waar' is. Alleen wat bruikbaar is telt." Ja, want dat is natuurlijk van het grootste belang. 

Van het allergrootste belang, want dat is waar we de wereld mee kunnen redden, waarmee we de wereld kunnen behouden, omdat we op die wijze dan meteen onze dankbaarheid aan God kunnen tonen. De manier waarop we dit kunnen doen, is door dat te doen, wat een bijdrage levert, aan het belang van iedereen die en alles wat leeft. Dat dit mogelijk is, weet ieder mens diep van binnen. En allemaal vanwege het feit, dat God de mens het vermogen heeft gegeven om te denken, te doen en te handelen vanuit ervaring, door het leven, leren, herinneren en weten. Mede doordat God Zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft. Zijn Eniggeboren Zoon,  Jezus, dankzij wie we als mens de 10 geboden in ons hart geschreven hebben gekregen. Dat dit de enige echte waarheid is die telt en alles wat daaruit voortvloeit waarheid is, zal iedereen vanzelf gaan begrijpen en ervaren, omdat dit de "Leer van het leven"  is. Omdat dit "het leven" is.

Filosofie, de leer van het leven. En zoals in Wikipedia te lezen valt, heeft de filosofie verschillende stromingen. Ik licht daar het pragmatisme even uit. Vanuit pragmatisch oogpunt zijn theorie en praktijk aan elkaar verbonden. Daarbij heeft deze variant ook een morele of zelfs religieuze leerstelling, waarin je de waarheid van metafysische opvattingen of van religieuze leerstellingen bevestigd ziet, als dat wat zin heeft. Wanneer de dingen die men doet daarbij, heilzaam blijken te zijn, deze op zedelijk of moreel gebied (ge)wetenswaardig zijn en als ze daarin richtinggevend zijn, dan is dit iets, wat van nature zo is, omdat het wezenlijk zo mag zijn. Omdat de mens dit van God gekregen heeft, omdat het bij ons hoort en bij ons past, omdat het ons past en erbij hoort, een gegeven is.

Mijn eerst vier boeken waarvan ik weet dat zij vanuit deze metafysische overtuiging, vanuit het gegeven, vanuit wat bekend is, vanuit de waarheid geschreven zijn, zijn inmiddels gratis op mijn beide websites www.levenlerenherinnerenweten.nl en www.dehofvanhetheden.nl beschikbaar. De pdf is gratis te downloaden, bij de eerste onder de link 'Mijn Verhaal' en bij de tweede onder de link 'Boekenwinkel', want waarom zou ik er nog langer mee wachten? Waarom zou ik wachten, met het vinden van een uitgever, die me wellicht ook weer wijst op het feit dat de boeken niet commercieel zijn. Niet commercieel, omdat er niet aan verdiend kan worden? Nee niet commercieel, omdat dit niet mijn intentie is en dat dit nooit mijn intentie zal zijn. Omdat ik deze kennis aan iedereen die het weten wil, mag laten zien, omdat deze daardoor voor iedereen beschikbaar is en mag zijn, zonder dat er kostenplaatje aanhangt. De waarheid is in ons. Wij zijn de waarheid, we kunnen dit niet ontlopen. We kunnen ons er niet vrij van maken, het zit in ons en staat op ieders hart geschreven. Het is ons stukje eigen verantwoordelijkheid, waar we altijd aan zullen moeten gehoorzamen. Wie dit niet doet en toch probeert te doen wat niet bij hem of haar past, zal onherroepelijk geconfronteerd worden met het tegenovergestelde van de waarheid, leed. Leed veroorzaakt door het verloochenen van je ware aard, dat wat je bent, de waarheid, wat leidt tot ziek zijn, pijn, verdriet en alles wat hieruit voortvloeit.

En ja, een gezonde wereld start bij en met jou. Ons lichaam en de natuur vertellen ons de waarheid. De waarheid, dat wat juist is, het verschil tussen goed en kwaad. De 10 geboden, die in ons hart geschreven staan helpen ons daar te allen tijde bij. Dit is onze sensor, het signaal wat zelfs zonder 3 of 4G bereikbaar is. Hier is geen Amber Alert voor nodig. Want wanneer we van onszelf kunnen houden, onszelf accepteren, waarderen, zullen we op de hoogte zijn van alles wat ons helpt en of schaadt. Sterker nog, zal datgene gebeuren wat noodzaak is om ook jou weer in contact met jezelf te brengen, zodat je de keuze krijgt om van jezelf te houden en de verbinding met je hart weer aan te gaan. Kun je van ieder ander houden, ieder ander accepteren, ieder ander waarderen en zal de verbinding van en naar je hart weer heel zijn. Deze verbinding begint in en bij onszelf, bij de mens, juist omdat wij als mens het beheer over de wereld gekregen hebben. Omdat God de mens in staat heeft gesteld, te handelen vanuit goedheid, vanuit onvoorwaardelijke liefde en het meest belangrijke, vanuit onbegrensd vertrouwen in het feit dat we ooit weer allemaal één zullen zijn en heel mogen zijn. 

En niemand anders dan jij bepaalt of dit lukt in een wereld waarin vertrouwen te koop is, vertrouwen gekweekt wordt, door zoals we gisteren hebben kunnen lezen: "11 mensen in een Nederlands elftal shirt". Ook jij bepaalt in hoeverre de verbinding van en met je hart hierdoor in tact of verstoord wordt. Want de wereld die God geschapen heeft, is bedoeld, om ieder mens eigen keuzes te laten maken. Een wereld waarin ieder mens een eigen vrije wil heeft en ieder mens in staat gesteld is, om geheel of gedeeltelijk volgens deze vrije wil te leven? Hoe sta jij hierin?

De hemel op aarde, het paradijs, is in mijn beleving een wereld, waarin ons geleerd wordt, om te leven in harmonie, als in een vreedzaam samenzijn. Een wereld, waarin we in vrijheid datgene mogen doen, wat ervoor zorgt, dat we gezond zijn, ons gelukkig voelen en dit gezonde en gelukkige gevoel willen delen, met iedereen die en alles wat leeft. Waarin we leren van de gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden, door er het positieve uit te halen. Datgene ermee te doen wat ons werkelijk verder brengt, zodat er een einde komt aan alles wat leed veroorzaakt, een einde komt aan datgene wat de verschillen nog groter maakt en alles in stand houdt, wat al veel te lang in stand gehouden is. Het doorbreken van de vicieuze cirkel, kan alleen, wanneer we samen de verandering doorvoeren. De eerste stap daarin is dat ieder mens zichzelf kan en wil zijn, ieder mens bereid is, om zijn (of haar) kwaliteiten te benutten, zonder te denken over de mogelijke negatieve gevolgen. 

Natuurlijk kunnen we doorgaan zoals we dit al jaren hebben gedaan. Want ook dat hoort bij de vrije wil die God ons gegeven heeft. De vraag blijft dan natuurlijk wel of jij werkelijk het meest bewuste onderdeel van het geheel bent. Of jij als mens in staat bent en het recht hebt om te heersen over de aarde, iedereen die en alles wat leeft? Wanneer jij dit niet kunt, dan kun je ervoor kiezen om deel te blijven van de mensheid die leeft in het verleden, kun je je slapende houden en er (on)bewust voor kiezen, te blijven slapen in het heden, zodat de toekomst, niets anders zal zijn, dan een herhaling van wat ooit eens was? Wat ooit eens was, in het verleden, wordt dankzij het blijven slapen in het heden, gevolgd door een vergelijkbare toekomst. De toekomst, dat wat nog komen gaat, dat wat nog invulling mag krijgen, ontdekt mag worden, is voorafgaand al deels of volledig geregisseerd. Deels of volledig, zodat het lastig wordt, om iets te wijzigen. Zelfs zo lastig, dat het voor jou als mens haast onmogelijk wordt gemaakt, om jezelf te zijn, om jezelf te blijven, er in iedere situatie of omstandigheid voor de ander en voor elkaar te kunnen zijn.

Jezelf zijn, zorgt ervoor dat je je kunt ontwikkelen, dat je je kwaliteiten kunt benutten, en dat je de lessen die je vanuit het verleden met je meedraagt, kunt gebruiken om te doen wat je wilt. Waardoor jij kansen en mogelijkheden voor jezelf creëert. Zodat de spontaniteit die je als mens van nature in je hebt, weer kan stromen. Als een rivier, die zijn weg naar de zee vindt, als een boom die vol enthousiasme haar takken naar de hemel uitsteekt. En wanneer jij niet voor jezelf kiest, kies je voor het beteugelde, beknotte, of beperkte leven. Zul je je hele leven laten leiden door iedereen, (alle mensen) die het voor het zeggen heeft (hebben), die regeert (regeren), die regelt (regelen) en zijn of haar (hun) visie doorvoert (doorvoeren), ten koste van zichzelf, de ander en iedereen die en alles wat leeft. En weet je wat het meest bizarre is, “je” doet dit helemaal zelf, gaat hier zelf al jaren volledig in mee. Omdat je niet naar jezelf luistert. En wanneer je je afvraagt waarom het allemaal misgaat in je leven, vraag je dan niet af wie de schuldige is, vraag je dan niet af wie de schuldige zijn. Nee, kijk maar in de spiegel, want de enige die je de schuld kunt geven van alles wat er mis gaat, ben jijzelf. Omdat je ervoor kiest om de verantwoordelijkheid bij de ander te laten. Om je leven in de handen van de ander te leggen. 

Kies jij voor een gezonde wereld, wat start met een gezond leven voor jou. Kies dan voor de droom, die ervoor zorgt dat de obsessie die je hebt, en zelf al jaren in stand houdt, verdwijnt wanneer je er hinder van ondervindt, of juist tot ontwikkeling komt, wanneer het je grootste wens is, waardoor deze uiteindelijk tot leven komt en waarheid mag zijn. Waarheid is! 

Want:

“Leven is genieten van alles wat je mee mag maken zien en doen” 
“Liefde is, houden van het leven en allen die je dierbaar zijn”

En Mam, ik zeg u bij deze, dat ik uw leefregels zo lang ik leef in ere zal houden. Dat ik daarbij of nog beter gezegd, allereerst heel goed voor mezelf zorg, zodat ik er werkelijk voor iedereen kan en mag zijn, die mijn hulp nodig heeft en erom vraagt. Dat dit vanuit onvoorwaardelijke liefde en zonder oordeel over is, spreekt voor zich en vanzelf. Ik hou van u.

Daarbij ook de andere uitspraken, die wanneer je ze naleeft een bijdrage leveren aan een gelukkige samenleving.

* Je kunt nooit iets van iemand verwachten, tenzij je het aan hen vraagt en zelfs dan nog niet eens.
* Leef vanuit je hart en doe dat wat mogelijk is.
(Wanneer je niets van mensen verwacht, zul je minder vaak teleurgesteld worden en betrek je niet alles wat er gebeurt op jezelf. Verantwoordelijkheid nemen en hiernaar handelen hoort bij het vanuit je hart leven.) 

De uitspraak van Mahatma Ghandi: "Be the change you want to see in the world", mag en kan ook dit keer niet ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten