woensdag 20 juni 2012

Waarom vertrouwen zo belangrijk is?

Wat zou jij doen wanneer de overheid besluit dat deze onderstaande regel doorgevoerd wordt?

"Ongezond leven moet geld kosten"

Een Quote van NU.nl op vrijdag 15 juni, dit schrijft de Taskforce Beheersing Zorguitgaven in haar gepubliceerd rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. En ik vertrouw erop dat daar ongetwijfeld in de tweede kamer over gesproken is, tijdens het debat over het terugdringen van de zorgkosten. Een bijzondere of wijze uitspraak?

Iedereen denkt ongetwijfeld meteen aan roken, drinken en niet bewegen. Ja, dat klopt gedeeltelijk en wordt nog eens extra aangehaald in het volgende stukje "De overheid zou accijnzen moeten verhogen om zo gezond gedrag te stimuleren". Dat hierover boeken vol geschreven zijn, weet iedereen en de waarschuwingen op de producten kunnen inmiddels door hun overduidelijke aanwezigheid ook niet meer genegeerd worden. Maar dat er toch nog steeds mensen zijn die tijdens hun leven al deze dingen doen, incl. het niet bewegen en deze ook een respectabele behalen dat kan en zal ook niemand meer ontkennen. Wanneer is iets nu werkelijk slecht voor je? Welke factoren spelen er mee? Hoe zeker weet jij dit?
Om alles terug te kunnen vinden over het rapport verwijs ik je naar de volgende link: http://www.nu.nl/geldzaken/2836549/ongezond-leven-moet-geld-kosten.html

De 2e opzienbarende uitspraak volgt op 20 juni. "Hoogopgeleide krijgt betere behandeling bij kanker" en is wederom te vinden op NU.nl onder de link: http://www.nu.nl/algemeen/2839628/hoogopgeleide-krijgt-betere-behandeling-bij-kanker.html

Wanneer je de tekst verderop in het stukje leest, dan zou je werkelijk gaan denken dat er onderscheid gemaakt wordt op basis van opleiding want zo wordt het "bijna" wel weergegeven. Toch volgt er ook een vorm van uitleg die misschien meer zegt dan veel mensen zich nu realiseren: "Dat hoog- en laagopgeleiden anders worden behandeld, komt mogelijk doordat hoger opgeleiden beter kunnen communiceren met hun arts. Een arts die tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt volgens Aarts meer uit". Maar wanneer kun je beter communiceren? En mag het leven van een mens en de behandeling van iemand als persoon afhangen van het opleidingsniveau wat hij heeft? Hoe sta jij hier tegenover?

En bij wie zou de verantwoordelijkheid voor gezond zijn moeten liggen? Bij onszelf, bij de artsen of toch bij de overheid? Bij alle partijen misschien? Hoe kunnen we het vertrouwen weer herstellen, door eigen verantwoordelijkheid te nemen? Zou dat de enige manier zijn om gezond te zijn en te blijven? Ik ga ervoor en vertrouw erop dat iedereen weer zijn of haar verantwoording neemt. Door duidelijk te communiceren, te praten over wat je voelt, beleeft en ervaart ongeacht het opleidingsniveau wat je hebt. We moeten het namelijk met elkaar doen en kunnen door juiste communicatie nog steeds van elkaar leren. Succes met het oppakken van de dingen die een bijdrage leveren aan gezond zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten