vrijdag 1 juni 2012

Wat is nu wijsheid?

"Energiedrank supermarkt uit"

Dit kopt het AD op 31 mei 2012. Op pagina 4 gaat het stuk nog verder: "Basisscholen en GGD slaan alarm om energiedrankjes". Ik weet uit ervaring, door het jarenlang helpen van mensen dat er zoveel stoffen in voedsel, drankjes, en andere lust of genotsartikelen verwerkt zitten, dat deze zeker schadelijk kunnen zijn. Jonge kinderen die in de groei zijn en open staan voor allerlei nieuwe dingen, kunnen hier gemakkelijk verslaafd aan raken. Want dat is wat dit soort middelen doen. Op de radio hoorde ik gister ook meteen, dat de supermarkten er niets in zien, om deze producten uit de winkels te weren. En ja dan zit er voor het kabinet niets anders op om maar weer met een mooi alternatief te komen. Het AD van 1 juni kopt dan ook: "Waarschuwing op blikjes energiedrank".

Soms vraag ik me af in hoeverre we echt in een ontwikkeld land leven. Hoe kan het nu zo zijn dat de regering in feite meewerkt aan dit soort "reclamecampagnes"? We weten toch allemaal dat wanneer iets niet mag, de uitdaging des te groter is om het wel te doen? De mensen die werkelijk bewust bezig zijn, zullen zich niet tegoed doen, aan deze lust of genotsartikelen. Maar wanneer ben je bewust bezig? En in hoeverre kun je de regering hierover laten beslissen, of zelfs maar enigszins verantwoordelijk stellen, over het doen van een uitspraak? Zeker wanneer je alles wat er nu gebeurt, erbij betrekt? De problemen die spelen, op economisch, maatschappelijk en sociaal niveau? Moet je deze verantwoordelijkheid wel bij de regering neerleggen?

Op dit moment, zijn alle partijen en de mensen die zich straks op 12 september verkiesbaar stellen, volop bezig met het schrijven van hun partijprogramma. Heel mooi en natuurlijk ook goed, wanneer ze het algemeen belang voorop stellen. Ik wil daar vertrouwen in hebben. Omdat het mooi is, wanneer de heren en dames in Den Haag, die het voor ons gaan regelen, (ja dat is namelijk de functie van de regering), dit ook echt vanuit hun hart doen en dit alleen in ogenschouw nemen. Want lieve mensen, dat is toch echt wat nodig is? Denk dan alsjeblieft niet alleen, aan de producten die wel of niet in de schappen van de supermarkten thuishoren.

Ze moeten zich wanneer je het nieuws hebt gevolgd bezighouden met bezuinigingen op alle fronten, bredere wegen*, verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd*, omdat onze economie anders niet meer uit het slop komt, maar vooral aan de eigen verantwoordelijkheid die iedereen weer moet nemen. Dit laatste is namelijk het meest belangrijke. Zeg nu zelf, hoe vaak heeft een kabinet, een partij of een land na een periode van regeren gehoord dat het niet goed was, het totaal verprutst is, er niet voldaan is aan de geschetste verwachtingen? Op het moment dat de financiĆ«n erbij komen kijken, iets penibel wordt, dan komt het verhaaltje verantwoording afleggen aan weer om de hoek kijken.

Heeft het zin om hier jarenlang over te discussiĆ«ren of te debatteren? We hebben een keuze gemaakt, zitten er al aan tafel en hebben ervoor gekozen mee te gaan met alle eisen die gesteld zijn om deel te nemen. En wanneer je hiervoor kiest, dan is het niet anders dan dat je daarin mee gaat. De regering, de leiders van het Europese Parlement, of ieder mens met een gezond stel hersenen en het hart op de goede plaats voor zich? Ik weet het wel hoor, ik kies voor het nemen van verantwoordelijkheid! 

Eten en drinken behoort tot de eerste levensbehoefte, is nodig om te kunnen leven. Ieder bewust mens, verantwoord ouder, doet er goed aan om hun kind deze wijsheid bij te brengen. De vraag is alleen: "Wie neemt er nog de tijd, om te kijken wat hij eet, drinkt of daarnaast aan extra's doet die mogelijk schade kunnen opleveren aan henzelf, hun kinderen en iedereen die meegaat in ditzelfde cirkeltje? Dit geldt toch voor alle dingen die je doet?

*bredere wegen en verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, hoe verantwoord is dat gezien de belasting van de aarde en het terugdringen van de zorgkosten?


De volgende linkjes zijn zeker interessant en de moeite waard om naar te kijken omdat er heel veel informatie staat over de natuur, producten die beter voor je zijn, minder milieubelastend etc. Ook hiervoor geldt, jij hebt en neemt jouw verantwoordelijkheid. Deel jij jouw mening?
  
Alles over de natuur:
Alles over allerlei verantwoorde zaken en biologisch eten:
Alles over huishoudelijke en verzorgingsproducten:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten