donderdag 28 juni 2012

Wat heeft jouw voorkeur vrijheid of eigen keuzes maken?

Het voordeel van de twijfel!

Zaterdag 16 juni ging om half 10 ’s ochtends de telefoon. Aan de telefoon een aardige meneer van “Microsoft”, die me vertelde dat mijn computer een signaal had afgegeven dat er iets mis was. Hij vroeg me of ik zo vriendelijk wilde zijn om mijn computer op te starten, zodat hij me kon adviseren om zo het probleem wat kennelijk ontstaan was te verhelpen.

Op de één of andere manier zei iets in mij, dat dit niet juist was, ik vond het vreemd. Hoewel de heer vanuit een ruimte belde met op de achtergrond verschillende collega’s, bekroop me toch een naar gevoel. Ik ben een persoon, die nog steeds meewerkt aan het verbeteren van de softwareprogramma’s. Dit doe ik door de foutmeldingen die ik ontvang op mijn computer via het web te verzenden naar Microsoft. Ik vertrouw erop dat de helpdesk deze informatie goed kan gebruiken en er natuurlijk ook meteen voor zorgt dat alles veilig gesteld is. Dat is absoluut nodig, om mensen ook werkelijk te kunnen helpen. Een betaald software beveiligingspakket geeft me daarnaast een extra gevoel van zekerheid, waardoor mijn computer die al weer iets ouder is, niet al te veel kuren vertoond.

Toch is en blijft het vreemd dat mensen zich lenen voor dit soort malafide praktijken. Want ja, gelukkig heeft mijn onderbuikgevoel me gered en daardoor ben ik meteen op onderzoek uit gegaan. Ik kan je zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik het volgende vond dankzij een tip van een vriend over Malware. Wanneer ik het woord Malware en Microsoft intik, vind ik meteen de volgende link: htttp://www.hcc.nl/vereniging/vereniging-nieuws/hang-op-als-microsoft-je-belt 

Wat mooi dat er nog steeds mensen zijn die blindelings vertrouwen op de goedheid van de mens. Of moet ik zeggen, wat jammer dat je niet zonder meer kunt vertrouwen op de oprechtheid van mensen? Het maakt niet uit, welke je kiest het komt in feite op hetzelfde neer, het gaat beide om vertrouwen. In mijn beleving een vereiste om je leven te kunnen leven.

Ik ben dan ook oprecht blij dat ik onlangs geholpen ben door een bedrijf wat zich eveneens bezighoudt met computers, een webhosting bedrijf. Zij hebben mij de juiste vorm van vertrouwen laten zien. Ik spreek meteen mijn dankbaarheid uit voor het feit dat er nog bedrijven bestaan, waar mensen werken, die het hart op de juiste plek hebben zitten. Ik besef heel goed dat bedrijven, zich moeten houden aan protocollen, regels en algemene voorwaarden (al dan niet met kleine lettertjes), omdat dit duidelijkheid biedt. Toch is het ook een vorm van politiek, een spel, waarbij iedere gebruiker zelf de verantwoordelijkheid draagt. Zonder het te beseffen ben ik ineens bij het onderwerp politiek beland.

Ja onbewust weer terug bij de politiek en jouw mogelijkheid om 12 september te gaan stemmen, op een partij die jouw voorkeursstem krijgt. De partij waar jij je mee kunt vereenzelvigen omdat de standpunten die zij in het verkiezings of partijprogramma schrijven, jouw goedkeuring wegdragen.

Stel nu eens, dat de partij waar jij voor kiest de meeste zetels behaalt, maar ondanks dat, geen zeggenschap meer heeft, doordat er een aantal partijen niet samen willen werken en er gekozen wordt voor een totaal andere coalitie. In hoeverre, kan een persoon van jouw politieke voorkeurspartij dan samenwerken met de partijen die het dan voor het zeggen hebben? Zou deze persoon zich dan strikt aan de eigen plannen en regels houden of gaat het om persoonlijk gewin? Wanneer dit laatste aan de orde is dan zou het een beetje lijken op het eerste voorbeeld wat ik gegeven heb. Of zie jij dit anders? Zou een partij haar geloofwaardigheid verliezen wanneer ze met de concullega's meepraat en uiteindelijk gaat? Welke belangen spelen er? Het algemeen belang, het belang voor de grootste groep of het belang van de mensen die de meeste invloed uit kunnen oefenen?

Ik ga daar nog een stapje verder in: Hoe staat Nederland als land in een verenigd Europa? Waar blijft dan jouw uniciteit, jouw stem, jouw zeggenschap? In hoeverre zorgt jouw vrijheid ervoor dat jij je eigen keuzes kunt maken? Hoe vrij ben jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten