vrijdag 4 januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuw begin?

Waarom het NU tijd is om te handelen?

Ook nu moet ik eerst beginnen met het weergeven van de informatie die de koppen van de kranten van woensdag tot en met vandaag, vrijdag 4 januari ons bieden. Wederom kan ik een bizar gevoel van verbazing niet onderdrukken, zoveel tegenstrijdigheden!

Hierbij de koppen  van de  woensdageditie 2 januari van AD de Dordtenaar, en ik heb ze wederom op een  een rijtje gezet, startend van links naar rechts en van boven naar onder: "Frisse start 2013, Tienduizenden enthousiastelingen deden gisteren overal in Nederland mee aan de traditionele nieuwjaarsduik; Mighty Mike, dartsensatie legt het in de finale af tegen Phil Taylor, >>P5 & AD Sportwereld; Carlo & Irene, Hun vriendschap is grote kracht achter succes Life 4 You >> P26; Kamp hoopvol over de Nederlandse Economie 'Vertrouwen in de toekomst is gerechtvaardigd'; Dode bij bizar ongeval Raard; Keukens half geld, Nieuwjaarsactie; Politie Moordrecht vlucht woning in; Onderaan nog even een overzicht met de temperatuur van die dag 8 graden, Luchtdruk stijgt; Buitenland 14; Uw mening 23; Puzzel P25; Show & Cultuur Pagina 26;  TV  29 t/m 31".

De koppen van de donderdageditie 3 januari van AD de Dordtenaar op een  rijtje, startend van links naar rechts en van boven naar onder: "Sprookjeshuwelijk voorbij P6, Rafael over de klap die hij Sylvie gaf: 'Dit had nooit mogen gebeuren. Ik ben een idioot, het spijt me zeer'; Agenten nog vaak brokkenmakers, Vorig jaar betrokken bij 9538 incidenten op de weg; Inbraak bij de winnaar van de AD-oliebollentest; Passagiers weiland in na brand in treinstel; Vuurwerk op  beurzen; Opgeruimd staat netjes, reclame commercial van Berry Blaster; Onderaan opnieuw een overzicht met de temperatuur van donderdag, 11 graden, Weinig winterweer; Buitenland 12; Economie 17; Uw mening 19; Puzzel 21; Show & Cultuur 22; en TV 29 t/m 31".

De koppen van de vrijdageditie 4 januari van AD de Dordtenaar op een  een rijtje, startend van links naar rechts en van boven naar onder: "Lekker bakkie langs de weg? Vergeet het maar! Koffie smaakt muf en smakeloos; Nationale Politie van start; Wethouders bij bosjes ontslagen, Vorig jaar 105 weggestuurd na conflict; Griep slaat toe; Man rijdt collega dood na borrel; Reclame "De mooiste cruises boekt u bij Cruisewinkel.nl"; Reclame "Grijp je kans (x4,5), in de wolkenweken, van Arke Fly"; Onderaan opnieuw een overzicht met de temperatuur van vrijdag 10 graden, Veel wolken; Buitenland 14; Economie 17; Uw mening 20; Puzzel 22; Show & Cultuur 24; TV 29 t/m31".

Wat is jouw mening hierover? En zou jij de moeite nemen om deze items allemaal te lezen, of neemt jouw agenda, Facebook of één van de andere Social Media Sites, de spelletjes die je speelt en alles wat er nog meer te doen is, je helemaal in beslag? Ik heb de kranten allemaal bekeken en zal heel eerlijk zijn, ik heb elke krant globaal gelezen en daarom zal ik niet inhoudelijk op elk artikel in gaan en houd ik het puur en alleen bij het gevoel en de gedachtes die naar boven komen wanneer ik de krantenkoppen zie. Daarnaast kan ik zeggen dat het enige wat ook werkelijk letterlijk genomen overeenkomt is de aanduiding van de TV programma's en dan met name de pagina's waarop je deze informatie kunt vinden.

Verder geeft het inzicht in tradities, biedt het hoopvolle informatie, toont het spel en competitie, vriendschap en het beëindigen daarvan, pijn en verdriet, onbegrip, zet het aan tot angst, en maakt het mensen lekker met vakantie, koopjes en noem, nog maar eens een aantal omschrijvingen op. En dit allemaal in crisistijd, een tijd waarin er heel veel zorgen zijn over wat de toekomst brengt. Zorgen die bij heel veel mensen niet te maken hebben met het beëindigen van een relatie of het verliezen van een baan, maar ook zorgen over de gezondheid van henzelf, kinderen en familieleden die wellicht niet al te veel meer nodig hebben om het hoofd erbij neer te leggen. Wat zou het toch mooi zijn wanneer er kranten zijn die het nieuws zo brengen, dat alle negatieve emoties niet meer gevoed worden. Wie zou deze krant willen lezen? Zou er ooit een krant bestaan, waarin deze informatie te vinden is?

En juist daarom kom ik nogmaals terug op de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Wij zijn ook verantwoordelijk voor elkaars toekomst, toegerust voor het goede met een geweten dat kan leren voorvoelen wat recht is en wat slecht. De aarde, zo zegt een Psalm, heeft God aan de mensen gegeven; en de mensen gaf Hij aan elkaar. De opdracht is anderen te aanvaarden als naasten die zijn zoals wij, mensen met bestaansrecht. In medemenselijkheid ligt de kern van samen-leven. Geloof, hoop en liefde zijn het richtsnoer voor een wereld gegrond op vertrouwen."

De reactie daarop is en blijft: Mooi, en zeker waar, met name het verantwoordelijk zijn voor elkaars toekomst en luisteren naar ons geweten. Het geweten, (the conscience in het Engels), gevoel voor wat goed en kwaad is, (conscience, set of ethics in het Engels) wat in ieders hart aanwezig is, de 10 geboden geschreven met het bloed van Jezus Christus, die geboren is met kerst, geleden heeft door onrecht, hebzucht en respectloosheid voor het goede wat hij volledig onbaatzuchtig met de wereld wilde delen, vervolgens uit liefde voor onze zonden gestorven is. Wat zijn wij Hem en Zijn Vader daardoor verschuldigd? Wanneer wordt het tijd om te gaan leven naar de "waarden" die wij uit liefde voor de mensheid hebben meegekregen? Nu!

"Geloof is vertrouwen dat ons leven een zin heeft die uitstijgt boven het alledaagse. Hoop is overtuiging dat de uitkomst goed zal zijn ook al is die niet zichtbaar. Liefde is kracht die ons verbindt met elkaar, die geeft en vergeeft en die haat kan overwinnen." Duidelijk en waar ik in het voorgaande bericht op dit blog nog niet zichtbaar schreef, zeg ik nu dat deze alleen zichtbaar zal worden wanneer we de liefde laten spreken. We weer vanuit ons hart gaan leven, voor onszelf, voor eigen behoud en daarnaast voor het algemeen belang omdat we echt weer iets voor elkaar willen doen en het ook met elkaar moeten doen.

Waar Koningin Beatrix sprak over Kerst en het feest voor mensen van goede wil, die toegezongen werden met het lied: 'Vrede op aarde', en het feit dat deze woorden hun waarde door de eeuwen heen behouden hebben, wil ik heel graag, vanuit het diepst van mijn hart dat het woord Vrede, een dubbele en daarmee ook extra betekenis krijgt. Vrede, in het kader van waardering, respect en vertrouwen, voor en naar alle mensen toe, maar zeker ook voor iedere persoon naar zichzelf toe. Vrede in de zin van tevreden zijn, waar wederom waardering, respect en vertrouwen nog eens extra genoemd worden. Vrede, waarbij het wederzijds respect het meest belangrijk is. Want hoe kunnen mensen in vrede leven en tevreden zijn wanneer ze alleen maar met zichzelf bezig zijn, de ogen sluiten voor de situatie waarin hun naasten verkeren, maar ook hun ogen sluiten voor de gevolgen die zij mede door hun handelen of het nalaten om te handelen, juist in de hand werken. En wat wellicht nog vele malen erger is, in stand houden.

Het in stand houden van ziektes, armoede, haat, verdriet en noem nog maar eens een aantal andere gevolgen op, die nooit zullen veranderen wanneer we de verantwoordelijkheid afschuiven, de schuld bij de ander neerleggen en ervoor kiezen om slachtoffer te blijven. Door de oplossing van alle leed, dat wat ons overkomt, dat waar we mee geconfronteerd worden, buiten onszelf of in de handen van derden neer te leggen. 

De laatste Alinea's van het gedicht Onmacht zijn zo belangrijk. Iedereen kan, of beter gezegd, wij kunnen het verschil maken. Het verschil wat Jezus ooit gemaakt heeft toen hij zijn leven gaf voor onze zonden. Jijzelf in het klein, wij samen in het groot. Wij als mensenkinderen die gaan voor een gezonde wereld, een samenleving, waarin waardering, respect en vertrouwen centraal staan, daarbij echter vergeten zijn waarom het werkelijk draait. Er zijn voor jezelf en je naaste. De mensen waarvan je houdt, waarom je geeft EN de mensen waar je niets mee hebt, de mensen die in jouw ogen anders zijn, omdat ze er andere leefregels, andere gebruiken of soms zelfs alleen maar een andere kledingkeuze op nahouden. Mensen uit een ander milieu, met een andere culturele, religieuze of sociale achtergrond. Mensen waar je zoveel van kunt leren wanneer je er maar weer voor open wilt staan. Mensen die iets te vertellen hebben, wanneer jij bereid bent om er naar te luisteren, interesse hebt.

Uit het gedicht "Onmacht"

De wereld verhard en verstard,
we zien alleen nog wat we willen zien en horen.
Een mens is meer dan dat,
we worden toch echt allemaal,
uit liefde geboren.

Ontstaan uit een relatie tussen twee mensen,
een man en een vrouw,
die voor een groot deel, de meeste tijd,
onvoorwaardelijk om elkaar geven.
Jij als kind daaruit geboren,
zodat je hen vanuit je hart kunt adviseren,
of wanneer nodig zelfs meer dan dat,
herprogrammeren,
dit is het werkelijke doel van jouw bestaan,
de zin van het leven.

Wij zijn die kinderen, wij zijn de mensen die het verschil kunnen maken. En weet je hoe? Door ons geweten (our consience in het Engels), ons bewustzijn, het weten dat je bestaat (our awarness, consiousness) weer volledig te gaan benutten. Wanneer we alles wat ervoor zorgt dat we niet meer bij ons volle bewustzijn zijn, loslaten, kunnen we allemaal weer onszelf en heel zijn.

Bewustzijn (mind (ww), awareness (the~), reason (ww), notion (the~), consiousness (the~), idea (the~), realization (the~)). Hoe simpel kan het zijn? Wil jij net als ik kijken of het mogelijk is om de wereld weer een plaats voor ieder bewust mens te laten zijn?  Mensen die wat te vertellen hebben? Mensen die een bijdrage leveren aan het welzijn van zichzelf, hun naaste en iedereen die en alle wat leeft, gewoon door bewust te zijn, omdat ze bereid zijn waar te nemen, redelijk te zijn, er notie van te nemen, door bewust te leven, het idee uit te dragen door ernaar te handelen en het ook werkelijk te realiseren. Reageer dan alsjeblieft. Het is NU nodig!

En ook nu word ik via de radio weer geholpen. Een persoon die een simpel plaatje aanvraagt van een artiest die ons allen wil laten weten dat het mogelijk is: "Love will save the day" van Whitney Houston. Ja Lieve mensen, alles is liefde! Laten we onze ogen weer openen, onze zintuigen weer gebruiken waardoor ieder mensenhart weer gaat spreken!

Durf (jij) te helpen? Samen kunnen we meer dan alleen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten