woensdag 14 augustus 2013

Hoeveel kan een mens verdragen en wanneer is het toppunt bereikt?

"Intens verdrietig"

De kop van het AD de Dordtenaar dinsdagmorgen 13 augustus. De dag nadat heel Nederland en de rest van de wereld vernomen heeft dat Prins Johan Friso van Oranje Nassau (1968 - 2013) overleden is. Overleden op 44 jarige leeftijd, nadat hij op 17 februari 2012 ongelukkig ten val kwam tijdens een skivakantie in Lech. Anderhalf jaar lang heeft men alles gedaan om de prins te helpen, te kijken of er nog enigszins verbetering in zijn situatie zou komen, nadat hij bevrijd van de sneeuw, in eerste instantie in een comateuze en later met minimaal bewustzijns toestand in het ziekenhuis en later op Paleis huis Ten Bosch verbleef.

Voor veel mensen maar met name voor de Koninklijke familie en alle nabestaanden, kwam het nieuws gister als een schok. Een schok op een dag die voornamelijk zonnig was, waarbij er geen vuiltje aan de lucht leek, voor zover wij weten. Dan ineens het nieuws dat de Prins is overleden. De verhalen maar ook vragen volgen meteen vanaf dat moment. Wat kan de reden zijn, waaraan zou hij nu eigenlijk overleden zijn? Wie zal het weten en wat doet het er nu nog toe?

De grote vraag is en blijft: Hoe zou het zijn voor de nabestaanden, de personen die hem na aan het hart staan? Wanneer je de negen pagina's van het AD gelezen hebt en daarnaast de vele andere berichtgevingen in de media ziet en daarbij de diverse condoleance sites bekijkt, wordt het duidelijk dat Nederland inderdaad massaal met de familie en alle nabestaanden meeleeft.

Daar blijft het echter niet bij. Nu wordt ook vanuit de wetenschap opnieuw bekeken, in hoeverre er nog bewustzijn is, bij een persoon die zoals dit omschreven wordt, hersendood is. Ook wordt daarbij de bijnadoodervaring, weer even onder de aandacht gebracht. Met name de wijze waarop hier duidelijkheid of zekerheid over te krijgen is en of dit wel te bewijzen valt. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3491322/2013/08/13/Bijnadoodervaring-geen-voorbode-van-hemels-hiernamaals.dhtml 

Waarom zouden we willen weten of een mens meer is, dan een lichaam van vlees en bloed met de daarbij behorende lichaamsfuncties? Het lijkt er namelijk steeds vaker op dat wanneer een mens geen mogelijkheid heeft tot "communiceren", er regelmatig gesproken wordt over medisch zinloos handelen. Want wanneer dit communiceren "in aardse termen" niet meer te registreren is, te bewijzen of eigenlijk te begrijpen valt, dan wordt er vanuit medisch oogpunt, of eigenlijk beter gezegd, uit kostenoverweging besloten, dat verdere behandeling onnodig of overbodig is. Zelfs wanneer iemand zelfstandig kan ademen, maar niet meer de dingen kan doen, die als "normaal" worden beschouwd, bestaat er al twijfel, over de zin van het bestaan en of behandeling en verpleging dan nog wel kan, mag en zal worden vergoed. Dit alles in het kader van de kwaliteit van leven.

Wat wordt er verstaan onder "communiceren" en wat is de "kwaliteit van leven"? Wie beslist dit eigenlijk? Wie is er zo zeker van, dat er bij iemand die in coma is, zich niet kan bewegen, niet kan zien, horen of kan praten, of een laag of verminderd bewustzijn heeft, nooit meer verbetering op zal treden? Wie weet er eigenlijk zeker, hoe bewust iemand is? Hoe kun je dit weten, wanneer de persoon er zelf niets over kan zeggen, er niet over kan praten? Hoe zeker ben jij dat wonderen niet meer mogelijk zijn? Wie bepaalt er daarnaast of iemand gelukkig is? Want, heeft de kwaliteit van leven, alleen te maken met de dingen die je zelf kunt doen of het feit dat je geliefd wordt, er mensen om je geven, je aandacht, liefde en verzorging krijgt? Daar draait het bij ieder mens eigenlijk toch om in het leven? Sterker nog, daar draait het hele leven toch om? En waar staat, het je kunnen uiten in dit geheel?

De volgende link is van het programma Hollandse Zaken, deze uitzending gaat over comapatiënten, heet: "coma: in leven zijn, een leven hebben?" http://www.hollandsezaken.tv/uitzending/uitzending/hollandse-zaken-donderdag-18-juli-2013 Waarin een drietal specifieke situaties worden besproken. De eerste gaat over het leven van een jonge vrouw en moeder die door een noodlottig ongeval in coma raakt. Na lang in het medisch circuit te zijn onderzocht en behandeld, nu door haar man, zoontje en ouders liefdevol en met het grootst mogelijke geduld iedere dag geholpen en verzorgd wordt.  Over twee moeders die beide hun zoon na een ongeval hebben zien vechten en op basis van het geleverde gevecht, daarbij vanuit hun hart en wetende wie hun zoon was voor het ongeval, een besluit genomen hebben, over het voortzetten van leven of de keuze voor het beëindigen ervan.

Daarnaast nog een aantal andere linkjes, die wellicht niet vergelijkbaar zijn, omdat deze personen niet als gevolg van een ongeval comateus geworden zijn, daarentegen heeft het wel alles te maken met bewustzijn. Startend met Sam Galesloot, een bijzonder mens, een leergierige, levenslustige jongen en de documentaire die over zijn leven en overlijden gemaakt is. Waarbij de nadruk ligt, op het leven van een persoon die "gezien zijn handicap" recht heeft op leven, waarin natuurlijk  ook, zijn ouders en verzorgers voor een groot deel centraal staan. http://avro.nl/sam en de daarbij behorende linkjes naar de uitzendingen die die over Sam gemaakt zijn.  Sam, de documentaire: http://avro.nl/sam/Player/tcm8_221067/  Sam, het debat:  http://avro.nl/sam/Player/tcm8_221230/ en Sam, het afscheid http://avro.nl/sam/Player/tcm8_239905/ 

En de bijzondere documentaire, "het dansend hart" genaamd en het mooie verhaal van Niek Zervaas, een speciale jongen, met een meer dan hoog bewustzijn, die wederom dankzij zijn ouders en hun liefde voor hem, de mogelijkheid heeft gekregen te communiceren. Op een zeer speciale manier, door te vertellen wat er in hem omgaat, maar met name om mensen te helpen, oprecht, vanuit liefde, vanuit zijn hart  en de liefde om zijn bewustzijn met de wereld te delen. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1327078 Niek is zelfs de mogelijkheid geboden, om een boek te schrijven. En daarnaast heeft Niek een eigen website, heeft hij nieuwsbrieven uitgegeven en een boek geschreven "niets is wat het lijkt" genaamd. http://www.niekzervaas.nl/Niek_Site/Welkom_-_Welcome.html Ook  Niek is in liefde overgegaan naar een verlichte wereld, waar hij zonder zorgen, leed, pijn en verdriet in liefde mag zijn.

God heeft de  mens geschapen uit liefde, ieder van hen een eigen identiteit en vrije wil gegeven. Dankzij Jezus, heeft ook ieder mens de kans gekregen om het eeuwig leven te hebben. Het eeuwig leven, is nog nooit bewezen, omdat er tot op heden nog niemand is geweest die teruggekeerd is uit de dood. Dat wil zeggen, niemand die het zich bewust kan herinneren. Maar ook nu geldt, stel dat jij het je zou kunnen herinneren, wat zou jij dan zeggen, wat zou jij dan vertellen? Er zijn al heel veel verhalen, van mensen, die vertellen, over de dingen, die zij hebben ervaren, uit voorgaande levens. Hier zijn boeken over geschreven, die op dit moment onder de categorie "esoterische boeken" vallen. Esoterie en de betekenis van het woord is te vinden onder de volgende link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Esoterie

Vanuit religieus oogpunt worden deze boeken vaak als occult of soms zelfs als satanisch omschreven. Want zo zeggen velen, we behoren niet te weten, het gaat om vertrouwen en leven naar dat wat de Bijbel, de Koran of de Tripitaka (de leer van Boeddha) zegt. Toch heeft God ons allen naast een eigen wil, ook de mogelijkheid gegeven om het verschil tussen goed en kwaad te kennen. De tien geboden die dankzij Jezus in ons hart geschreven staan helpen ons daarbij. Het gevoel van goed en kwaad, heet ons geweten en is verweven met ons gevoel. Het gevoel is het signaal wat we door middel van gedachten door ons lichaam kunnen sturen. Het belang van positieve gedachten is dan ook begrijpelijk, want positieve gedachten zorgen voor positieve gevoelens, negatieve gedachten zorgen voor negatieve gevoelens. Woorden en met name intonatie en klank, zorgen ervoor, dat je iets voor waar aanneemt of het tegenovergestelde ervan.

Het belang van communiceren, is daarmee meteen duidelijk. Het hebben van geheimen, het doen van dingen, die tegen de tien geboden ingaan of zelfs het negatief denken of praten over iets of iemand, heeft direct zijn weerslag op de mens en alles wat God ons gegeven heeft met de schepping. Oorzaak en gevolg is daarmee geboren. Is dit nog te wijzigen, kunnen we het tij nog keren? Ja, want ook nu zijn er mensen, die hun leven willen geven, voor het welzijn van de ander, van hun naasten, van hun geliefden. Mensen, die er alles voor over hebben, om de jeugd een toekomst te bieden.

Leren communiceren vanuit gevoel, in plaats vanuit gedachten. Zeggen wat je voelt en niet wat je denkt. Gedachten zijn het omhulsel van gevoelens, gevoelens kennen geen tijd, geen ruimte en geen beperkingen. Communicatie is het waarnemen en tot uiting brengen van deze gevoelens. Taal is een middel om dit te doen, toch zijn er nog veel meer mogelijkheden. De taal van het hart, is spreken zonder woorden. De taal van het hart, de waarheid, kent enkel de positieve benadering en is daarom altijd goed. Het hart ziet zonder te denken, het hart weet zonder te leren, het hart reageert vanuit liefde, vanuit intuïtie, vanuit zijn natuurlijke zelf. Het hart en de ziel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Wanneer je dit weet, zul je ongetwijfeld begrijpen, dat "het leven" en waarnemen niet stopt op het moment dat iemand overlijdt. Dat de ziel van de mens voortgaat en doorleeft, de keuze daarvoor ook altijd bij de mens zelf behoort te blijven, is iets wat iedereen zich weer zal mogen herinneren. Laat dit een troost zijn, voor de mensen die iemand verloren hebben of waarbij een persoon die hen na aan het hart staat, ziek is en of pijn en verdriet heeft. Het goed doen in leven zorgt voor verlichting, los komen en zijn van lasten, die door eerdere gebeurtenissen en keuzes in het leven, bewust of onbewust aan iemand vastkleven. Het goed doen, is noodzaak, op die wijze worden fouten hersteld en bestaat zelfs de mogelijkheid om te genezen, gezond te zijn en de wereld, vanaf dat moment, weer als een plaats, voor iedereen die en alles wat leeft te zien.

Vrijdag zal de begrafenis van Johan Friso in besloten kring in Lage Vuursche plaatsvinden. Lage Vuursche, de plek waar de prins opgroeide, een gelukkige en "onbezorgde" jeugd had, met zijn beide ouders, broers en familie om zich heen. Een plaats, waar zijn lichaam zal mogen rusten, zodat zijn ziel in alle rust voort kan en mag leven. 

Vrijdag 16 augustus om 15.00 uur zullen Mabel, Luana en Zaria, maar ook Prinses Beatrix, de broers van Friso en hun geliefden, afscheid nemen van een man, die als gewoon mens door het leven wenste te gaan. Ik wens hen alle kracht, om dit verlies te verwerken en de liefde om het juiste te doen, in alle dagen die komen gaan. Maar bovenal wens ik hen de kracht om te communiceren, zodat ook zij verlicht en los van ziektes, pijn  en verdriet, verder mogen leven, waardoor de verbintenis met hun geliefde Friso altijd blijft bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten